10 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ

Τα ταξίδια μπορεί να προκαλέσουν πολλά συναισθήματα: διασκέδαση, χαρά, λύπη, ενδυνάμωση. Υπάρχουν ταξίδια, ωστόσο, που μπορεί να μας αλλάξουν τη ζωή…

Δες αυτή την λίστα που περιλαμβάνει ταινίες με ταξίδια που άλλαξαν την ζωή του πρωταγωνιστή. Ταξίδια γεωγραφικά, αλλά και πνευματικά … Ίσως θα σε εμπνεύσουν για να βρεις το επόμενο ταξιδιωτικό σου προορισμό….

1. THE MOTORCYCLE DIARIES (ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ)

Motorcycle Diaries 1

Η πλοκή: Βασισμένη σε ημερολόγια του Ερνέστο “Τσε” Γκεβάρα. Ενώ ήταν φοιτητής ιατρικής, ο Ερνέστο και ένας φίλος του πηγαίνουν σε οδικό ταξίδι (road trip) με μοτοσικλέτα γυρίζοντας όλη τη Νότια Αμερική. Εκτός από διασκέδαση και περιπέτεια, βρίσκουν τον εαυτό τους και τη μοίρα τους…

Εμπνέει ταξίδι, γιατί …. ένα road trip στη Νότια Αμερική, τη στενή επαφή με τους ανθρώπους της, αλλά και ένα ταξίδι αυτογνωσίας … Αυτή η ταινία σίγουρα ενέπνευσε εμένα, και αυτό το ταξίδι είναι στην κορυφή της λίστας μου “Πράγματα που θα ήθελα να κάνω πριν πεθάνω”…

Απόσπασμα της ταινίας: “Η περιπλάνηση γύρω από την Αμερική μας με έχει αλλάξει περισσότερο από ό, τι νόμιζα. Εγώ δεν είμαι πια εγώ. Τουλάχιστον δεν είμαι ο ίδιος μου ήμουν “.

 

  2. SEVEN YEARS IN TIBET (ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ)

Seven years in Tibet 1

Η πλοκή: Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Αυστριακού Heinrich Harrer, ο οποίος ταξιδεύει στα Ιμαλάια να αναρριχηθεί το Mt. Nanga. Μετά από διάφορες περιπέτειες, γίνεται ένας από τους δύο αλλοδαπούς που μένουν στην Ιερή Πόλη της Λάσα. Εκεί γίνεται φίλος με τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος του αλλάζει τη ζωή για πάντα …

Εμπνέει ταξίδι, γιατί…η ταινία μας εισάγει στον τρόπο ζωής των Θιβετιανών, και μας δείχνει πως ένα ταξίδι μπορεί να μετατρέψει κάποιον, από το να είναι εγωιστής και αλαζόνας, να γίνει σοφός και πνευματικός … Επιπλέον, μας δείχνει το πανέμορφο τοπίο του Θιβέτ…

Απόσπασμα της ταινίας: Δαλάι Λάμα: “Εδώ στο Θιβέτ έχουμε ένα ρητό: εάν ένα πρόβλημα μπορεί να λυθεί, τότε δεν έχει κανένα νόημα να ανησυχείς για αυτό. Αν δεν μπορεί να λυθεί, το να ανησυχήσεις δεν θα κάνει κανένα καλό».

 

3. INTO THE WILD (ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ)

Into the Wild 2 resized

Η πλοκή: Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ο αριστούχος φοιτητής Christopher McCandless εγκαταλείπει τα υπάρχοντά του και πηγαίνει οτοστόπ στην Αλάσκα για να ζήσει μέσα στην φύση. Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία.

Εμπνέει ταξίδι, γιατί… η ιδέα της εγκατάλειψης των πάντων για την πραγματοποίηση ενός οδικού ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους. Η ταινία συλλαμβάνει πολύ καλά την αμερικανική φυσική ομορφιά.

Απόσπασμα της ταινίας:“Όταν θέλεις κάτι στη ζωή, απλά κινήσου και άρπαξε το”.

 

4. THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY (Η ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ ΤΟΥ WALTER MITTY)

the_secret_life_of_walter_mitty 1 resized

Η πλοκή: όταν η δουλειά του απειλείται, ο Walter αρχίζει ένα ταξίδι που μετατρέπεται σε μια περιπέτεια πιο απίθανη από οτιδήποτε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς.

Εμπνέει ταξίδι, γιατί… ένας ονειροπόλος τελικά μια μέρα ανακαλύπτει τον πραγματικό κόσμο, και πηγαίνει από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ισλανδία και τα Ιμαλάια…

Απόσπασμα της ταινίας: «Το να βλέπουμε τον κόσμο, επικίνδυνα πράγματα, να δούμε πίσω από τους τοίχους, θα πλησιάσουμε, να βρούμε ο ένας τον άλλον, και να έχουμε αισθήματα. Αυτό είναι ο σκοπός της ζωής ».

 

5. THE BEACH (Η ΠΑΡΑΛΙΑ)

The-Beach-630x407 1

Η πλοκή: Ένας νεαρός Αμερικανός ταξιδεύει στην Ταϊλάνδη, και ψάχνει για μια κρυφή παραλία, που υποτίθεται ότι είναι ο επίγειος παράδεισος.

Εμπνέει ταξίδι, γιατί… Ποιος δεν θέλει να βρει την τέλεια, απομονωμένη παραλία; Το Maya Bay, όπου γυρίστηκε η ταινία, έχει εμπνεύσει πολλούς ταξιδιώτες, και έχει γίνει ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Ταϊλάνδης.

Απόσπασμα της ταινίας: “Και εγώ, εγώ εξακολουθώ να πιστεύω στον παράδεισο. Αλλά τώρα τουλάχιστον ξέρω ότι δεν είναι κάποιο μέρος που μπορείς να αναζητήσεις, γιατί δεν είναι εκεί που πας. Είναι το πώς αισθάνεσαι για μια στιγμή στη ζωή σου, όταν είσαι ένα μέρος από κάτι, και αν βρεις εκείνη τη στιγμή … αυτό διαρκεί για πάντα … ”

 

6. UNDER THE TUSCAN SUN (ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ)

Under the Tuscan sun 1 resized

Η πλοκή: Βασισμένη (κάπως) στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Francis Mayes. Όταν η τέλεια ζωή της γίνεται απροσδόκητα άνω κάτω, η Φράνσις πηγαίνει μια περιήγηση με πούλμαν στην Ιταλία, και εκεί παρορμητικά αγοράζει μια βίλα στην Τοσκάνη. Ενώ ασχολείται με την αποκατάσταση της βίλας, βρίσκει τελικά τον εαυτό της, και τον έρωτα …

Εμπνέει ταξίδι, γιατί… Όταν όλα φαίνονται χαμένα, ένα ταξίδι μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή. Βάλε επιπλέον το όμορφο τοπίο της Τοσκάνης…

Απόσπασμα της ταινίας:“Οποιαδήποτε αυθαίρετη στροφή στην πορεία μου και εγώ θα ήμουνα αλλού, και θα ήμουν διαφορετική “.

 

7. OUT OF AFRICA (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ)

outofafrica1

Η πλοκή: η Δανή Karen Blixen μετακομίζει στην Αφρική και αναλαμβάνει μια φυτεία καφέ. Ενώ η συναισθηματική της ζωή περιπλέκεται, η Κάρεν αποκτά καλύτερη κατανόηση και σεβασμό προς την αφρικανική κουλτούρα. Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία.

Εμπνέει ταξίδι, γιατί… το μαγευτικό τοπίο της Αφρικής.

Απόσπασμα της ταινίας: “Ίσως ήξερε, αλλά εγώ δεν το ήξερα, ότι η Γη είναι στρογγυλή έτσι ώστε να μην δούμε πολύ μακριά στο δρόμο”.

 

8. L’AUBERGE ESPAGNOLE

aubergeespagnole- 3 resized

Η πλοκή: ο Xavier, ένας Γάλλος φοιτητής, μετακομίζει στη Βαρκελώνη. Εκεί μοιράζεται ένα διαμέρισμα με άλλους ξένους φοιτητές. Μαζί θα ζήσουν μια σειρά από περιπέτειες που θα αλλάξουν τη ζωή του.

Εμπνέει ταξίδι, γιατί…. μας δείχνει την φοιτητική ζωή, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, με τη Βαρκελώνη ως φόντο.

Απόσπασμα της ταινίας: “Όταν φτάνεις σε μια νέα πόλη, τίποτα δεν βγάζει νόημα. Όλα σου είναι άγνωστα… Αφού ζεις εκεί, περπατάς τους δρόμους της, θα σου γίνουν γνώριμοι. Γνωρίζεις τους ανθρώπους της. (…) Τότε η πόλη θα σου ανήκει επειδή την έχεις ζήσει”.

 

9. LOST IN TRANSLATION (ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

lostintranslation window

Η πλοκή: Δύο Αμερικανοί γνωρίζονται στο Τόκιο και βιώσουν τις πολιτιστικές και γλωσσικές διαφορές μεταξύ τους και τους Ιάπωνες.

Εμπνέει ταξίδι, γιατί… ορισμένα ταξίδια μας κάνουν να δενόμαστε με ανθρώπους που μας επηρεάζουν για πάντα. Η ταινία καταγράφει πολύ καλά την ιαπωνική κουλτούρα, και δείχνει μερικές όμορφες εικόνες του Κιότο …

Απόσπασμα της ταινίας: «Ας μην ξαναέρθουμε ποτέ εδώ, επειδή ποτέ δεν θα ξαναπεράσουμε τόσο καλά.”

 

10. EAT PRAY LOVE

EAT PRAY LOVE

Η πλοκή: Μια γυναίκα δυσαρεστημένη με τη ζωή της φεύγει σε ένα ταξίδι, και βρίσκει τον εαυτό της, ενώ “τρώει” στην Ιταλία, “προσεύχεται” στην Ινδία, και “ερωτεύεται” στην Ινδονησία.

Εμπνέει ταξίδι, γιατί….Παρ’ότι ο χαρακτήρας της Liz δεν με εμπνέει, ούτε μου άρεσε πολύ η ταινία, υπάρχουν μαγευτικά τοπία, νόστιμο φαγητό, και ωραία μουσική! (λατρεύω αυτό το τραγούδι…). Άλλωστε, ποιος δεν θα ήθελε να πάει σε ένα ταξίδι από την Ιταλία στην Ινδία και στο Μπαλί;

Απόσπασμα της ταινίας: “Αν είστε αρκετά γενναίοι για να αφήσετε πίσω ότι σας είναι οικείο και παρήγορο (…) και πηγαίνετε σε ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας, είτε εξωτερικό ή εσωτερικό, και αν είστε πραγματικά διατεθειμένοι να θεωρήσετε όλα όσα συμβαίνουν σε σας σε αυτό το ταξίδι ως ένα σημάδι (…), τότε η αλήθεια δεν θα σας αποκρυφτεί. ”

 

Τιμητική Διάκριση: Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ “ΠΡΙΝ”: “ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ, ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ”

Before midnight_fotor

 

Αυτές οι τρεις εξαιρετικές ταινίες εμπνέουν ταξίδια, η καθεμία με διαφορετικό τρόπο: η συνάντηση δύο νεαρών στη Βιέννη, την επανασύνδεση τους στο Παρίσι, και τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Διάβασε περισσότερα εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s