100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010

 

best-french-songs-2010s-mod-2

Δείτε επίσης: 

Το συναρπαστικό μας ταξίδι στο χρόνο μέσα από την γαλλική μουσική έχει φτάσει στο τέλος του. Επιστρέψαμε στη σημερινή εποχή!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να δούμε πώς έχει εξελιχθεί η γαλλική μουσική όλα αυτά τα χρόνια. Και όσο ετοίμαζα αυτά τα άρθρα συνειδητοποίησα πως η πορεία που ακολουθεί είναι, αναπόφευκτα, ένα σημάδι των καιρών:

Από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τα ’60, η Γαλλία είναι η απόλυτη trend-setter. Τα γαλλικά τραγούδια ακούγονται σε όλο τον κόσμο, ενίοτε μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες, ακόμα και στα αγγλικά.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 όμως, η αγγλοσαξονική επιρροή γίνεται όλο και πιο εμφανής στην γαλλική μουσική σκηνή, και σταδιακά η République Française χάνει την δύναμή της ως καλλιτεχνικό μοντέλο. Παρόλα αυτά, πολλά σπουδαία τραγούδια αυτής της περιόδου έχουν παραμείνει ως all-time classics.

Από το 1980, η παγκοσμιοποίηση είναι πανταχού παρούσα, και η μουσική δεν αποτελεί εξαίρεση: η Γαλλία ακούει όλο και περισσότερη αγγλόφωνη μουσική. Και η δεκαετία του ’90 με την ευρεία διαθεσιμότητα του διαδικτύου μεγεθύνει το φαινόμενο. Προκειμένου να διατηρηθεί η γαλλική γλώσσα και να την προστατεύει από την “αγγλοσαξονική πολιτιστική εισβολή”, η γαλλική κυβέρνηση παίρνει μια τολμηρή απόφαση: περνάει τον επίμαχο νόμο Toubon. Σε ισχύ από 1/1/1996, ο νόμος αυτός υποχρεώνει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδουν τουλάχιστον το 40% των τραγουδιών στα γαλλικά. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα: η γαλλικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί υποστηρίζουν πως, μετά από 20 χρόνια που εφαρμόζεται, αυτό το 40% που τους επιβλήθηκε έχει γίνει ασύμφορο. Καταγγέλλουν την έλλειψη ποιότητας της σύγχρονης γαλλικής μουσικής, καθώς και τη μείωση καλλιτεχνών που τραγουδάνε στα γαλλικά. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά: “Μόνο 242 γαλλόφωνα άλμπουμ κυκλοφόρησαν το 2014, έναντι σε 718 το 2003, ήτοι μια πτώση κατά 66,3% στην παραγωγή γαλλικής μουσικής σε λίγο πάνω από δέκα χρόνια”.

Γιατί αυτή η ανησυχητική πτώση στην κυκλοφορία γαλλόφωνης μουσικής; Μήπως φταίει η έλλειψη δημιουργικότητας; Η απάντηση είναι: καθόλου! Τώρα πια οι Γαλλόφωνοι καλλιτέχνες τραγουδάνε στα αγγλικά!! Με το boom των electro pop και house μουσικής (σήμα κατατεθέν των 2010s), καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο David GuettaDaft PunkBob Sinclar,  καθώς και άλλα αξιόλογα συγκροτήματα όπως οι The Avener,  SynapsonChristine and the Queens, τώρα τραγουδούν στα αγγλικά, προκειμένου να προσελκύσουν ένα πιο διεθνές κοινό.

Το μέλλον της γαλλικής μουσικής δεν διαφαίνεται και πολύ υποσχόμενο: πρόσφατα, ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, το υποχρεωτικό 40% γαλλικής μουσικής μειώθηκε στο 35%. Αυτό είναι λυπηρό! Η γαλλική μουσική δεν πρέπει να εξαφανιστεί! Θα ήταν μια τεράστια απώλεια, όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο…

Αλλά ακόμα υπάρχει λίγη ελπίδα: μερικοί Γαλλόφωνοι καλλιτέχνες, είτε λόγω της εμπορικής τους επιτυχίας, είτε λόγω της ποιότητας της δουλειάς τους, επιμένουν στο να είναι “πολιτιστική εξαίρεση”. Έτσι λοιπόν, ας υποστηρίξουμε τη γαλλική μουσική!! Δείτε αυτή τη λίστα με μερικά ωραία τραγούδια της δεκαετίας και… βάλτε λίγα γαλλικά στη ζωή σας!

91) Zaz – “Je veux” (2010)

Με το μοναδικό της στιλ “τσιγγάνικου τζαζ” και με την θελκτική της φωνή, η Zaz κατάφερε να κάνει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και όλη την Ευρώπη να τραγουδά το εθιστικό “Je veux”. Το άλμπουμ της, Zaz, έγινε διπλά πλατινένιο στη Γαλλία, ενώ το τραγούδι “Je veux” έμεινε στην κορυφή των περισσότερων ευρωπαϊκών charts για αρκετές εβδομάδες. Διαβάστε περισσότερα για τη Zaz εδώ.

 

 92) Mika – “Elle me dit” (2011)

Ίσως είχατε ήδη ακούσει το Mika, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός με το τραγούδι “Relax, take it easy“. Ο Μίκα είναι Λιβάνο-Βρετανός, αλλά έχει ζήσει και στη Γαλλία. Αυτό το τραγούδι μιλάει, όπως δήλωσε ο ίδιος: “για όλα τα φρικτά πράγματα που μια μητέρα μπορεί να λέει στο γιο της για να τον διώξει από το σπίτι της”. Στο βίντεο πρωταγωνιστούν γνωστοί Γάλλοι καλλιτέχνες, όπως η εκπληκτική Φανή Αρντάν. Ήταν το γαλλόφωνο hit με τις μεγαλύτες πωλήσεις το 2011 στη Γαλλία.

 

 93) Camille – Le banquet” (2011)

Σίγουρα δεν είναι για όλα τα γούστα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Camille είναι εξαιρετικά ταλαντούχα, και ότι έχει μια καταπληκτική φωνή. Και τα τέσσερά της άλμπουμ έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές, ενώ το single “Ta douleur” έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αντισυμβατική και πρωτότυπη (αν και ενίοτε θυμίζει τη Bjork), έχει συνεργαστεί με τους Nouvelle Vague, και έχει γράψει τραγούδια για το soundrack των ταινιών Ratatouille και Le petit prince. Αυτό το κομμάτι ανήκει στο τελευταίο της άλμπουμ Ilo veyou (αναγραμματισμός του “I love you”).

 

94) Maître Gims – “J’me tire” (2013)

Πολλοί το λατρεύουν, άλλοι το σνομπάρουν, αναμφισβήτητα όμως ο Maître Gims είναι μεγάλο όνομα στη Γαλλία. Ήδη γνωστό ως ηγέτης του rap συγκροτήματος Sexion d’Assault, το 2013 έκανε σόλο ντεμπούτο με το δίσκο “Subliminal”. Αν και οι κριτικές δεν ήταν οι καλύτερες, το άλμπουμ ήταν τεράστια εμπορική επιτυχία και έγινε διπλά διαμαντένιο. Σε αυτό το τραγούδι (στα ελληνικά: “Αποσύρομαι”) περιγράφει πώς μερικές φορές η δημοσιότητα τον εξαντλεί, ότι θα ήθελε να φύγει και να πάει κάπου όπου οι άνθρωποι δεν θα τον κρίνουν.

 

95) Stromae – “Papaoutai” (2013)

Το 2010, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, ο Βέλγος μουσικός Stromae μας ανακοίνωσε: “Η ζωή είναι χάλια, οπότε ας χορέψουμε”. Και έτσι ξεσήκωσε όλη την Ευρώπη, που χόρεψε στο ρυθμό του απόλυτου hit  Alors on dance. Αλλά με το άλμπουμ του Racine Carrée, ο Stromae μας απέδειξε πως είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Παρότι τα τραγούδια του έχουν πιασάρικες μελωδίες, περιέχουν ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα, είτε αν μιλάμε για το AIDS, τον καρκίνο, τις σχέσεις, ή τα σεξουαλική κλισέ… Το τραγούδι Papaoutai (Papa où t’ai, δηλαδή “Mπαμπά πού είσαι;”) μιλάει για τους μπαμπάδες που απουσιάζουν από το σπίτι. Πραγματικά αξίζει να δείτε το εκπληκτικό βίντεο, όπου ένα αγόρι χρησιμοποιεί ένα κούκλο βιτρίνας για να αντικαταστήσει τον απόντα πατέρα του. Μάθετε περισσότερα για τον Stromae εδώ.

 

96) Indila – “Dernière danse” (2014)

Αυτό το τραγούδι (“Τελευταίος χορός”) είναι το πρώτο single από το ντεμπούτο άλμπουμ της Indila. Το εντυπωσιακό μουσικό βίντεο περιγράφει την ιστορία μιας νεαρής μετανάστριας που ζει στο Παρίσι και πέφτει θύμα ρατσισμού. Το άλμπουμ Mini World έγινε διαμαντένιο στη Γαλλία, και ενώ το Dernière danse δεν έφτασε ποτέ στην κορυφή των chart (πήγε μέχρι τη δεύτερη θέση), έγινε τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες, όπως Ελλάδα, Ισραήλ και Τουρκία, όπου παρέμεινε αρκετές εβδομάδες στην πρώτη θέση.

 

97) Louane – “Jour 1” (2015)

Η Louane Emera, ή απλά Louane, ήταν ήδη γνωστή από το 2013 λόγω της συμμετοχής της στο talent show The Voice. Ωστόσο, η μεγάλη αναγνώριση ήρθε το 2014 με το ρόλο της στην ταινία Η οικογένεια Bélier, για το οποίο κέρδισε ένα βραβείο Σεζάρ για την πιο υποσχόμενη ηθοποιός. Αυτό το τραγούδι ανήκει στον πρώτο της άλμπουμ, Room 12, το οποίο έγινε διπλά διαμαντένιο, και κατάφερε να είναι το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ το 2015 στη Γαλλία.

 

98) Julien Doré – “Le lac” (2016)

Ένα ακόμα αστέρι που ανέδειξε ένα talent show. Ο Julien Doré ήταν ο νικητής του Nouvelle Star το 2007, και από τότε έχει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα. Τα τρία πρώτα στούντιο άλμπουμ έχουν όλα φτάσει στην πρώτη τετράδα στο επίσημο Chart γαλλικών άλμπουμ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο του άλμπουμ, “&”, από το οποίο το single “Le Lac” (Η λίμνη) έγινε αμέσως το πιο downloaded single στα charts.

 

99) Céline Dion – “Encore un soir” (2016)

Για την Σελίν Ντιόν δεν χρειάζεται εισαγωγή: είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα απόλυτο αστέρι. Παρότι ήταν ήδη γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην πατρίδα της, τον Καναδά, ή μεγάλη αναγνώριση ήρθε όταν η Ντιόν, εκπροσωπώντας την Ελβετία, νίκησε στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1988 με το τραγούδι “Ne partez pas sans moi. Από τότε τραγουδάει με μεγάλη επιτυχία στα γαλλικά και στα αγγλικά, και στη δεκαετία του 1990 ήταν ένα από τους καλλιτέχνες με την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία παγκοσμίως, ιδιαίτερα μετά το σούπερ hit “My heart will go on”. Μετά από ένα διάλειμμα 4 ετών, η Σελίν ξαναχτυπά! Και αυτή τη φορά με ένα γαλλικό άλμπουμ: “Encore un Soir” (Μια νύχτα ακόμα), το οποίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και έφτασε στην κορυφή των charts στη Γαλλία (όπου έγινε 4 φορές πλατινένιο), Κεμπέκ, Ελβετία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

 

100) Christophe Maé – “Il est où le bonheur” (2016)

Ο Christophe Maé θεωρείται ένα πραγματικό φαινόμενο: μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου το 2007, όλα τα άλμπουμ του έχουν φτάσει στην κορυφή των γαλλικών charts. Και το πέμπτο του άλμπουμ, L’Attrape-Rêves, που μόλις βγήκε δεν αποτελεί εξαίρεση! Στο βίντεο του τραγουδιού (ο τίτλος σημαίνει “Πού είναι η ευτυχία;”) ο σαραντάχρονος τραγουδιστής ταξιδεύει στο χρόνο και γίνεται νεότερος ή μεγαλύτερος, χάρη σε πολύ επιτυχημένα οπτικά εφέ. Με τη μοναδική χροιά της φωνής του, ο Maé μας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε την ευτυχία, διότι συνήθως είναι ακριβώς μπροστά μας και εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.

 

Μην χάσετε:

YouTube playlist εδώ

6 thoughts on “100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010

  1. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ | woman 2 women

  2. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 2: Η δεκαετία του ’60 | woman 2 women

  3. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 3: Η δεκαετία του ’70 | woman 2 women

  4. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 4: Η δεκαετία του ’80 | woman 2 women

  5. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 5: Η δεκαετία του ’90 | woman 2 women

  6. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 6: Η δεκαετία του 2000 | woman 2 women

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s