ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΑΜΕ

Γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβλαβές για το μωρό, καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη ήρθε για να ενοχοποιήσει το κάπνισμα για κάτι επιπλέον: γεννητικές ανωμαλίες.

Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τη βιβλιογραφία που είχε δημοσιευτεί για το θέμα αυτό τα τελευταία 50 χρόνια, συλλέξανε όλες τις πληροφορίες σε κάτι που ονομάζεται μετά-ανάλυση, και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το κάπνισμα είναι πράγματι υπεύθυνο για ορισμένες γεννητικές ανωμαλίες.

Η πιο συχνή δυσμορφία που παρουσιάζεται είναι η γαστροσχιστία, δηλαδή το μωρό γεννιέται με το έντερο ή το στομάχι έξω από το σώμα. Μάλιστα, η ανωμαλία αυτή έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί στα μωρά καπνιστριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη είχαν υψηλότερο κίνδυνο για τα εξής:

-Μυοσκελετικές ανωμαλίες, δηλαδή, να λείπουν τα χέρια ή τα πόδια ή να είναι πιο κοντά από το φυσιολογικό, λαγώχειλος, λυκόστομα, κρανιοσυνόστωση (μη φυσιολογικό σχήμα κεφαλής): 26% υψηλότερο κίνδυνο.

-Ανωμαλίες του γαστρεντερικού συστήματος: 27% περισσότερες πιθανότητες.

-Κρυψορχία σε αγοράκια: 13% υψηλότερες πιθανότητες.

-Καρδιακά προβλήματα: 9% αύξηση του κινδύνου αυτού.

‘Ότι το τσιγάρο είναι τοξικό για το αναπτυσσόμενο μωρό δεν φαίνεται παράλογο: τα τσιγάρα περιέχουν πάνω από 7000 !! χημικά, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν εύκολα να διαπεράσουν τον πλακούντα. Και γνωρίζουμε πολύ καλά πως το τσιγάρο είναι ιδιαίτερα τοξικό για τους ενήλικες και τα παιδιά.

Ο μηχανισμός με τον οποίο το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι απολύτως κατανοητός, αλλά το κλειδί φαίνεται να είναι η μειωμένη παροχή οξυγόνου στο μωρό. Η νικοτίνη (το εθιστικό συστατικό των τσιγάρων) κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ροή αίματος στον πλακούντα ή στους ιστούς του μωρού. Ένα άλλο συστατικό, το μονοξείδιο του άνθρακα, συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη (το μόριο που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα) ισχυρότερα από το οξυγόνο, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος. Ίσως, ορισμένες από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο έχουν άμεση τοξική επίδραση στους ιστούς του μωρού.

Υπό το φως αυτών των πληροφοριών, αν είσαι καπνίστρια θα πρέπει να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσεις το κάπνισμα αμέσως μόλις μάθεις ότι είσαι έγκυος, ή ακόμα καλύτερα, πριν από τη σύλληψη. Το τσιγάρο είναι εθιστικό, έτσι μπορεί να μην είναι πολύ εύκολο, αλλά το μωρό σου μπορεί να σου δώσει ένα μεγάλο κίνητρο για να σταματήσεις το κάπνισμα ….

 

Reference
Allan Hackshaw, Charles Rodeck, and Sadie Boniface: Maternal smoking in pregnancy and birth defects: a systematic review based on 173 687 malformed cases and 11.7 million controls. Hum. Reprod. Update (2011) doi: 10.1093/humupd/dmr022. First published online: July 11, 2011

One thought on “ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΑΜΕ

  1. Pingback: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΓΚΥΟΣ; 14 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ | Woman 2 women

Leave a comment