8 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Μόλις επέστρεψες από διακοπές; Ήρθε η ώρα να ξαναφύγεις! Τι καλύτερο από μια απόδραση σε ένα ελληνικό νησί;

Η Κρήτη είναι μια ιδανική επιλογή, αφού διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Αλλά ακόμα και αν δεν είσαι θαλασσινός τύπος, υπάρχουν βουνά, φαράγγια, σπήλαια, αρχαία μνημεία, όμορφα χωριά… Τόσα πολλά μέρη να επισκεφτείς, τόσα πολλά πράγματα να κάνεις, τη ημέρα όσο και τη νύχτα… και να μην ξεχάσουμε το καταπληκτικό φαγητό!

Όμως η Κρήτη είναι ένα μεγάλο νησί, το ότι σημαίνει πως θα χρειαστείς αρκετές εβδομάδες για να την εξερευνήσεις … Σε αυτό το post θα σας προτείνω ένα ταξίδι 8 ημερών στο δυτικό τμήμα της Κρήτης, για να ανακαλύψουμε όχι μόνο τη φυσική της ομορφιά, αλλά και την αρχιτεκτονική, την πλούσια ιστορία και την ιδιαίτερη κουλτούρα της…

Λοιπόν, τι περιμένεις; Πιάσε μια τσάντα, μπες σε ένα αεροπλάνο -ή ferry boat- και απόλαυσε την Κρήτη! …

Ημέρα 1: ΧΑΝΙΑ – ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

“Το διαμάντι της Κρήτης», όπως αποκαλούν οι Κρητικοί την πόλη των Χανίων, είναι ένα μνημείο από μόνη της. Αυτό που κάνει τα Χανιά τόσο συναρπαστικά είναι το αμάλγαμα των πολιτισμών, οι οποίοι, με το πέρασμά τους άφησαν ο καθένας ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: το Μινωικό μεγαλείο, η Ενετική φινέτσα, η βυζαντινή πνευματικότητα, η Οθωμανική απλότητα, η νεοκλασική αίγλη…

Ένα καλό σημείο εκκίνησης, εάν φτάνετε νωρίς το πρωί είναι ένα πρωινό στο ατμοσφαιρικό Παλαιό λιμάνι, στιγμή της ημέρας όπου μπορείτε να θαυμάσετε, με απόλυτη ησυχία, το πανέμορφο λιμάνι και την κομψή αρχιτεκτονική των κτιρίων γύρω του. Υπάρχουν πολλές καφετέριες, εστιατόρια και γκαλερί τέχνης κατά μήκος του λιμανιού, τα οποία προσθέτουν στη γοητεία του τοπίου …

Crete Chania Venetian Harbour px

Το ατμοσφαιρικό Παλιό Λιμάνι των Χανίων

Περπατήστε μέχρι το φάρο για να απολαύσετε την πανοραμική θέα του λιμανιού, και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς ένα άλλο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Λιμανιού: το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (ή Γιαλί Τζαμί). Κάντε μια βόλτα στα γραφικά στενά της παλαιάς πόλης, επισκεφθείτε τα μουσεία και τις εκκλησίες της, θαυμάστε τις συνοικίες Τοπανά, Καστέλι, Σπλάντζια, Χαλέπα και την Εβραϊκή Συνοικία.

Crete Chania port lighthouse

Ο φάρος, ένα εμβληματικό μνημείο των Χανίων

Μετά από την περιπλάνηση στην πόλη, ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε! Σε ένα τέταρτο οδικώς θα έχουμε φτάσει στην Αγία Μαρίνα, μία πολυσύχναστη περιοχή με όμορφες παραλίες με χρυσαφένια άμμο και ζεστά νερά …

DCIM100GOPRO

Αγία Μαρίνα. Όμορφη αμμουδιά, μόνο λίγα λεπτά από τα Χανιά

Εκτός από πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, η Αγία Μαρίνα, μαζί με το γειτονικό Πλατανιά διαθέτουν μερικά από τα καλύτερα beach bars και clubs του νησιού, τα οποία προσφέρονται για ολοήμερο ξεφάντωμα…

Crete Theatro Chania

Αγία Μαρίνα. Theatro beach bar

ΗΜΕΡΑ 2: ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ – ΜΑΡΑΘΙ

Η παραλία στα Φαλάσαρνα (μαζί με το Ελαφονήσι και το Μπάλο) θεωρείται μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης και, σύμφωνα με το CNN, μία από τις 100 καλύτερες παραλίες του κόσμου. Έχει καταπληκτική χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά … Βρίσκεται περίπου 53 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, και είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή ακόμα και με λεωφορείο.

Crete Falasarna resized

Φαλάσαρνα, μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης

Το μόνο μειονέκτημα αυτής της παραλίας: είναι εκτεθειμένη σε ισχυρούς ανέμους, συνεπώς συχνά έχει μεγάλα κύματα. Αυτό ωστόσο κάνει τα Φαλάσαρνα έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας.

Αν στα Φαλάσαρνα πιάνει πολύ κύμα και δεν είστε έμπειρος windsurfer, μην πανικοβληθείτε. Η παραλία Μαράθι, που βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα από τα Χανιά, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Αυτή η ωραία παραλία, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, είναι καλά φυλαγμένη από τους ανέμους, και δεν έχει ποτέ κύματα… Μπορεί να μην είναι τόσο θεαματική όσο η Φαλάσαρνα, αλλά έχει ζεστά, καθαρά νερά και χρυσή, λεπτή άμμο, πολλές ταβέρνες και καφετέριες δίπλα στη θάλασσα, και ωραία θέα προς τις ακτές του κόλπου της Σούδας και τα Λευκά Όρη… Αρκετοί λόγοι για να επισκεφθείτε το Μαράθι, ειδικά εκείνοι από εσάς που ταξιδεύετε με μικρά παιδιά.

Crete Souda beach

Παραλία Μαράθι. Ρηχά, ήρεμα νερά, ωραία αμμουδιά, ιδανική για παιδιά …

ΗΜΕΡΑ 3: ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ

Crete Vamos 3 Crete Vamos 10Ίσως λιγότερο γνωστή από τις παγκοσμίου φήμης παραλίες της Κρήτης, η περιοχή του Αποκόρωνα αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Περιτριγυρισμένη από τα Λευκά Όρη, φτάνοντας μέχρι το Κρητικό Πέλαγος, αυτή η περιοχή ευλογημένη από τη φύση με ποτάμια, λίμνες, σπήλαια, αμπελώνες, ελαιώνες, έχει βυζαντινά μοναστήρια, ενετικά κάστρα, μια αρχαία πόλη και 75 παραδοσιακά χωριά. Η πλούσια φύση του Αποκόρωνα και η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του, τον έχουν προικίσει με μια απαράμιλλη ομορφιά.

Crete Vamos 8 Crete Vamos 7

Ετοιμάστε τη φωτογραφική σας μηχανή για μια στάση στον πανέμορφο Βάμο, ένα καλοδιατηρημένο χωριό με αυθεντική κρητική αρχιτεκτονική. Κοντά στο Βάμο θα βρείτε το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Καρύδι. Άλλα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε είναι: το γραφικό Γαβαλοχώρι, το ευχάριστο χωριό Βρύσσες και τις πηγές Αργυρούπολης με άφθονα τρεχούμενα νερά και πλατάνια, τα παραθαλάσσια θέρετρα Καλύβες, Αλμυρίδα και Γεωργιούπολη, και το καταπράσινο χωριό Αρμένοι, φημισμένο για το υπέροχο ποταμάκι με τα κρυστάλλινα νερά, τα πλατάνια… και τις ταβέρνες του!

Crete Vamos Collage 3 resized

Ένα άλλο μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε στον Αποκόρωνα είναι η λίμνη Κουρνά. Αυτή η πανέμορφη λίμνη είναι τόσο βαθιά (22,5 m) που οι ντόπιοι πίστευαν ότι δεν έχει πυθμένα. Το υπέροχο του περιβάλλον προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000, και για να το θαυμάσει κανείς μπορεί να κολυμπά στη λίμνη, να νοικιάζει ένα πενταλό, ή απλά να κάθεται σε μία από τις ταβέρνες ή καφετέριες με θέα στη λίμνη. Η λίμνη Κουρνά είναι επίσης μια καλή επιλογή όταν οι παραλίες έχουν πολλά κύματα.

Crete Kournas Lake 3

Η πανέμορφη λίμνη Κουρνά, η μοναδική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης

ΗΜΕΡΑ 4: ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΛΑΚΙΑ

Και ένα μπάνιο στο Λιβυκό Πέλαγος επιβάλλεται… Οι παραλίες στη νότια πλευρά του νησιού είναι συνήθως πιο ήσυχες, με λιγότερα κύματα και με λιγότερο κόσμο σε σχέση με εκείνες στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία του Πλακιά, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, είναι μια μεγάλη και πλατιά αμμουδιά με κρυστάλλινα και ζεστά νερά, η οποία βρίσκεται σε έναν κλειστό κόλπο περιτριγυρισμένο από βουνά. Η ανατολική πλευρά του κόλπου είναι η πιο ήσυχη, και συνήθως είναι «πιασμένη» από γυμνιστές.

DCIM100GOPRO

Παραλία του Πλακιά. Η τοποθεσία της σε έναν κλειστό κόλπο την κάνει μια ήρεμη παραλία με ζεστά νερά

Crete Plakias beach D

Αν σας αρέσει ο γυμνισμός, κατευθυνθείτε προς την πιο ήσυχη ανατολική πλευρά της παραλίας

ΗΜΕΡΑ 5: ΖΩΝΙΑΝΑ – ΑΝΩΓΕΙΑ

Crete Zoniana sign pxΕάν θέλετε να πάρετε μια γεύση από “την πραγματική Κρήτη”, πρέπει να αφιερώσετε μια ημέρα των διακοπών σας για να επισκεφτείτε τα Ανώγεια και τα Ζωνιανά. Η αυθεντική, άγρια ομορφιά της περιοχής θα σας συναρπάσει, και είναι μία από τα λίγα μέρη του νησιού όπου μπορείτε ακόμα να δείτε άνδρες που φορούν την παραδοσιακή κρητική ενδυμασία. Το σήμα κατατεθέν της περιοχής; Η πινακίδες γεμάτες με τρύπες από σφαίρες! Η κουλτούρα των όπλων καλά κρατά στην Κρήτη, ειδικά σε αυτή την περιοχή…

Ο δρόμος για να φτάσετε στα Ζωνιανά, 53 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, ανεβαίνοντας 630 μέτρα στον Ψηλορείτη, θα σας δώσει ήδη μια πρώτη γεύση του τι σας περιμένει.

Crete View from Zoniana Cave

Η άγρια ομορφιά του Ψηλορείτη

Παρότι το χωριό των Ζωνιανών δεν έχει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον (εκτός από ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων), το σπήλαιο των Ζωνιανών, που ονομάζεται σπήλαιο Σφεντόνη αξίζει μια επίσκεψη. Υπάρχουν περισσότερα από 4500 σπήλαια στην Κρήτη, αλλά μόνο τρία είναι ανοικτά στο κοινό, και το σπήλαιο Σφεντόνη είναι το μεγαλύτερο από αυτά.

Crete Zoniana Cave entrance

Η είσοδος στο σπήλαιο Σφεντόνη

Αφού μπαίνουμε στο σπήλαιο, ο ξεναγός μας εξηγεί πώς σχηματίστηκαν οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες, μας μιλά για τα ζώα που ζουν μέσα του (περίπου 400 νυχτερίδες, μεταξύ άλλων), και μας λέει για την ιστορία και τους μύθους γύρω από αυτό.

Η ομορφιά του σπηλαίου τονίζεται από τον πολύχρωμο φωτισμό, ο οποίος δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό οπτικό θέαμα…

Crete Zoniana cave Collage

Το εσωτερικό του σπηλαίου Σφεντόνη, με πολλές σταλαγμίτες και σταλακτίτες

Ο επόμενος προορισμό μας, σε απόσταση 15 λεπτών από τα Ζωνιανά, είναι το παραδοσιακό χωριό των Ανωγείων.

Crete Road to Zoniana

Στο δρόμο προς τα Ανώγεια μπορεί και να βρείτε…λίγη κίνηση

Τα θρυλικά Ανώγεια, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 740 μέτρων, έχουν μια οδυνηρή ιστορία (τα κάψανε δύο φορές, πρώτα οι Τούρκοι και μετά οι Γερμανοί) και έναν ισχυρό χαρακτήρα, ο οποίος συνεχίζει να περνά από γενιά σε γενιά. Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου είναι το ιδανικό μέρος για να πιείτε έναν καφέ ή να δοκιμάσετε τοπικούς μεζέδες συνοδευμένοι από την περίφημη τσικουδιά (τσικουδιά ή ρακή; Αυτό το ανατρεπτικό άρθρο θα σας διαφωτήσει).

Crete Anogeia cafenio

Ντόπιοι και τουρίστες σε ένα παραδοσιακό καφενείο στα Ανώγεια

Αφού ξεκουραστήκατε -και εφόσον δεν το παρακάνατε με την τσικουδιά…- κάντε μια βόλτα στους δρόμους του χωριού και θαυμάστε τα μοναδικά κρητικά υφαντά και άλλα δείγματα λαϊκής τέχνης.

Crete Anogeia old woman resized 2

Τα υφαντά μονοπωλούν τους δρόμους των Ανωγείων

ΗΜΕΡΑ 6: ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

Σήμερα έπεσε ο αέρας: είναι η τέλεια μέρα να επισκεφτούμε το Ελαφονήσι. Προσωπικά ανυπομονούσα να δω αυτή την πασίγνωστη παραλία, και δεν με απογοήτευσε καθόλου: η Ελαφονήσι είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες που έχω δει ποτέ. Βρίσκεται σε απόσταση 76 χιλιομέτρων από τα Χανιά, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης. Είναι γεγονός πως συνήθως έχει πολύ κόσμο, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, αλλά ακόμα και έτσι είναι το απόλυτο must.

Αυτό που κάνει το Ελαφονήσι ένα τόσο εξωτικό μέρος είναι οι νησίδες άμμου που σχηματίζουν μία λιμνοθάλασσα με ρηχά και κρυστάλλινα νερά, και κυρίως η άμμος σαν πούδρα που ενίοτε παίρνει ροζ απόχρωση από την σκόνη θρυμματισμένων κοχυλιών.

Crete Elafonissi D 1

Η εξωτική ομορφιά της Ελαφονήσι

Crete Elafonissi D3 Crete Elafonissi D5

Ψηλή λευκή και ροζ άμμος, κρυστάλλινα νερά … Παράδεισος στη Γη

ΗΜΕΡΑ 7: ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν νοείται ταξίδι στην δυτική Κρήτη χωρίς να επισκεφτείτε την όμορφη Ρέθυμνο. Αυτή η κομψή πόλη, η τρίτη μεγαλύτερη της Κρήτης, έχει καταφέρει να κρατήσει έναν αέρα «χωριού», και να διατηρήσει άθικτη την ενετική και οθωμανική της κληρονομιά.

Crete Rethymnon-harbour-at-night

Το Ενετικό Λιμάνι είναι ένα ωραίο μέρος για να πιείτε έναν καφέ ή να φάτε υπέροχο κρητικό φαγητό σε μια παραδοσιακή ταβέρνα. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να θαυμάσετε το μικρό αλλά ισχυρό λιμενοβραχίονα, ο οποίος για οχτώ ολόκληρους αιώνες αντιμετωπίζει με υπερηφάνεια τα σκληρά κύματα του Κρητικού Πελάγους. Ο επιβλητικός φάρος, παρόλο που χτίστηκε από τους Τούρκους, ταιριάζει απόλυτα με το βενετσιάνικο στυλ.

Crete Rethimno fort resized

Το υπέροχο φρούριο Φορτέτζα δεσπόζει στην πόλη, και αξίζει μια επίσκεψη στο εσωτερικό του. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα για να προστατεύσει την πόλη από τους Τούρκους πειρατές, και εκτός από τον εντυπωσιακό τοίχο 1300 μέτρων, μπορούμε να θαυμάσουμε κάποια άλλα έργα από την εποχή της Ενετοκρατίας: δεξαμενές νερού, φυλάκια, στρατώνες και οπλοστάσια.

Crete Rethimno fort 3

 

Το τζαμί χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (στη θέση ενός βενετσιάνικου καθεδρικού ναού). Έχει έναν εντυπωσιακό θόλο με όμορφα ψηφιδωτά.

Crete Rethymno view from Fortezza

Από την Φορτέτζα μπορείτε να θαυμάσετε την πανοραμική θέα του Ρεθύμνου

Crete Rethimno center 2

Έπειτα, περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της καλά διατηρημένη παλιάς πόλης, ανακαλύψτε γραφικές γωνιές και αρχιτεκτονικούς θησαυρούς … Και μπορείτε παρεμπιπτόντως να ψωνίσετε αναμνηστικά, τοπικά προϊόντα ή έργα λαϊκής τέχνης.
Crete Rethimno center 4

 

Και το τέλειο τέλος για μια ημέρα στο Ρέθυμνο είναι ένας περίπατος στην παραλία και ένα δείπνο σε μία από τις πολλές ταβέρνες με θέα τη θάλασσα και το επιβλητικό Φορτέτζα.

Crete Rethimno tavern

ΗΜΕΡΑ 8: ΜΠΑΛΟΣ – ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ένα grand finale για το ταξίδι μας: μια επίσκεψη στο μαγευτικό Μπάλο. Σε αυτήν την απομονωμένη παραλία μπορείτε να φτάσετε με καράβι (φεύγει από την Κίσσαμο) ή με αυτοκίνητο, αλλά να είστε προσεκτικοί: είναι ένα χωματόδρομο σε πολύ κακή κατάσταση, και στη συνέχεια θα πρέπει να περπατήσετε περίπου μισή ώρα, που το καλοκαίρι μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο (ιδίως η επιστροφή, ανηφορικά).

Αλλά φτάνοντας, η θέα της παραλίας θα σας ανταμείψει: απλά συγκλονιστική.  Δικαίως ο Μπάλος είναι η πιο φωτογραφημένη παραλία της Κρήτης. Το επιβλητικό βράχο που αναδύεται από τη θάλασσα, η λευκή άμμος και τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά μας θυμίζουν ένα έργο τέχνης… Η περιοχή διαθέτει σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, και προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000.

Crete Balos 1Crete Balos 3Crete Balos 5 Crete Balos 6

 

Το τελευταίο βράδυ στο νησί δεν μπορεί να πάει χαμένο! Επιλέγουμε τα Χανιά. Και τι να πρωτοκάνεις στα Χανιά τη νύχτα!  Μπορείτε απλά να περπατήσετε κατά μήκος του πολυσύχναστο λιμανιού, να φάτε κάτι σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια του ιστορικού κέντρου, να πιείτε ένα ποτό σε ένα μπαρ ή κλαμπ στο λιμάνι, στην Ακτή Μιαούλη ή στην παραλία Κουμ Καπί, ή αλλιώς να χαλαρώσετε σε ένα μπαράκι στη trendy Χατζημιχάλη Νταλιάνη

Crete Chania night Koutouki

Μια παραδοσιακή ταβέρνα στα Χανιά

Crete Chania at night resized 2

Μπαρ, καφετέριες, κλαμπ… Με φόντο το υπέροχο Παλιό Λιμάνι

Φεύγουμε από το νησί αφού υποσχεθήκαμε στoυς εαυτόυς μας να γυρίσουμε πίσω για να εξερευνήσουμε πολλά μέρη που δεν προλάβαμε να δούμε… Ας ελπίζουμε ότι θα είναι σύντομα…

 

Φωτογραφίες: Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στην woman2womenblog.com, εκτός από: Theatro cafe bar: theatrochania.comενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου: Wikimedia commons

One thought on “8 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

  1. Pingback: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ: 12 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ | woman 2 women

Leave a comment