IMAM BAILDI

Imam Baildi 8 band

Από τη Γαλλία, ταξιδεύουμε πίσω στην Ελλάδα, για να ακούσουμε το αγαπημένο μου ελληνικό συγκρότημα, τους Imam Baildi.

Το -πολύ εύστοχο- όνομα του συγκροτήματος περιγράφει ακριβώς τι πρόκειται να ακούσεις: έναv υπέροχο συνδυασμό διαφόρων “γεύσεων”, ανατολής και δύσης, παραδοσιακού και σύγχρονου…

Imam Baildi Imam Baildi

Οι Imam Baildi ξεκίνησαν αρχικά ως ένα project όταν δύο αδέλφια, ο Ορέστης και ο Λύσανδρος Φαληρέας αποφάσισαν να “πειράξουν” παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια των 40s-50s-60s, από τα οποία πήρανε αποσπάσματα και τα “ρεμιξάρανε” με σύγχρονη ενορχήστρωση. Το αποτέλεσμα: το πρώτο, ομώνυμο τους άλμπουμ, Imam Baildi, που κυκλοφόρησε το 2007. Το ελληνικό κοινό τους αγκάλιασε με ενθουσιασμό, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, ακόμα και από τους πιο σκληροπυρηνικούς λάτρεις της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.

Από το πρώτο τους άλμπουμ, επέλεξα το υπέροχο “Ο Πασατέμπος“:

 

Imam Baildi Cookbook

Το δεύτερο άλμπουμ, The Imam Baildi Cookbook κυκλοφόρησε το 2010, και περιλαμβάνει διεθνείς συνεργασίες με το αμερικάνικο hip hop συγκρότημα Delinquent Habits και τον Maxwell Wright από το ισπανικό Ojos de Brujo, μεταξύ άλλων. Το Cookbook είχε ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση, φτάνοντας στην 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Chart Μουσικής του Κόσμου.

Το τραγούδι που επέλεξα από αυτό το άλμπουμ, “Αργυλέ μου γιατί σβήνεις“:

 

Imam-Baildi-III-cover

Ο τρίτος τους δίσκος, Imam Baildi ΙΙΙ (2014), έχαιρε επίσης μεγάλης επιτυχίας, όχι μόνο στην Ευρώπη -το τραγούδι “Simioma» πήρε τη 2η θέση στον διαγωνισμό Funkhaus Europa’s contest for Best Global Pop Hit 2014- αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πρόσφατα κυκλοφόρησε από την νεοϋορκέζικη δισκογραφική εταιρία The End Records.

Από αυτό το άλμπουμ, διάλεξα το “Μυστήριο“:

Η διεθνής αναγνώριση τους, τους παρακίνησε σε εκτεταμένες περιοδείες στην Ευρώπη, καθώς και στη συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το Roskilde (Δανία), Sziget (Ουγγαρία), Montreal Jazz Festival (Καναδάς), Lowlands (Ολλανδία), Transmusicales de Rennes (Γαλλία) και South by Southwest (ΗΠΑ), μεταξύ άλλων.

Η επιτυχημένη “συνταγή” Imam Baildi περιλαμβάνει, εκτός από τους αδελφούς Φαληρέα -οι οποίοι επωμίζονται την παραγωγή και τα κρουστά- τη σαγηνευτική φωνή της Ρένας Μόρφη, τους ταλαντούχους μουσικούς που παίζουν μπουζούκι, σαξόφωνο, κλαρίνα, τρομπέτα και ηλεκτρική κιθάρα, και τον crowd-manager MC Yinka που φροντίζει, κατά τη διάρκεια των live εμφανίσεων τους, να ξεσηκώσει το κοινό. Και κάθε συναυλία τους είναι πράγματι ένα “πανηγύρι”! Ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη live εκτέλεση του “Samba Clarina” στο Sziget Festival στην Ουγγαρία. Μην μου πείτε ότι δεν θέλετε να σηκωθείτε να χορέψετε!

Διαβάστε περισσότερα στο imambaildi.com

Leave a comment