ΓΙΑΤΙ ΠΑΘΑΙΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ;

Embed from Getty ImagesΜήπως είσαι μια από τις γυναίκες που παθαίνουν κυστίτιδα πολύ συχνά; Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη! Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50% των γυναικών θα πάθει μια ουρολοίμωξη κάποια στηγμή στη ζωή τους, και από αυτές, περίπου το 30% θα πάθει άλλο ένα επεισόδιο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα …

Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να μάθουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων …

Τι είναι κυστίτιδα;

Κυστίτιδα είναι μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, που συνήθως προκαλείται από μια βακτηριακή μόλυνση. Υπάρχει μερικές φορές σύγχυση μεταξύ της ουρολοίμωξης και της κυστίτιδας.

Η ουρολοίμωξη συμπεριλαμβάνει 3 τύπους λοίμωξης:

  • Ουρηθρίτιδα: φλεγμονή στην ουρήθρα (ο σωλήνας από όπου ουρούμε)
  • Κυστίτιδα: φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (μακράν η συχνότερη)
  • Πυελονεφρίτιδα: φλεγμονή των νεφρών

Θεωρούμε υποτροπιάζουσα κυστίτιδα τουλάχιστον τρία επεισόδια ουρολοίμωξης σε ένα χρόνο, ή δύο επεισόδια σε 6 μήνες.

Συμπτώματα της κυστίτιδας

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Επίμονη ανάγκη για ούρηση
  • Έντονο κάψιμο κατά την ούρηση
  • Ούρηση μικρών ποσοτήτων ούρων
  • Μικρή ποσότητα αίματος μετά την ούρηση, συνήθως με το σκούπισμα, σπανιότερα ούρα με χρώμα κόκκινο ή καφέ (σαν cola)
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Ούρα θωλά ή με έντονη οσμή

Πολλές φορές η κυστίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυστίτιδα δεν προκαλεί πυρετό. Εάν έχεις πυρετό, πόνο στην στην μέση, ναυτία, εμετό, τότε μπορεί να έχεις μια πυελονεφρίτιδα και θα πρέπει να αναζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια.

Αιτία της κυστίτιδας

Η πιο κοινή αιτία της κυστίτιδας είναι το Escherichia coli, ένα βακτήριο που ανήκει στην φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές δεν κολλάμε το βακτήριο από κάπου ή από κάποιον άλλον, αλλά από το δικό μας σώμα.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

  • Επειδή είμαστε γυναίκες! Η ουρήθρα των γυναικών είναι κοντύτερη και βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον πρωκτό σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό το ανατομικό μειονέκτημα καθιστά πολύ πιο εύκολο για τα βακτήρια να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.
  • Σεξουαλική επαφή. Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών θα πάθει κυστίτιδα μετά τη συνουσία. Παρότι ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, πιθανότατα έχει να κάνει με μικρο τραυματισμούς της ουρήθρας κατά της διάρκεια του σεξ, οι οποίοι επιτρέπουν στα βακτήρια να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.
  • Δεν πίνουμε πολλά υγρά, δεν πάμε συχνά στην τουαλέτα. Το κάνουμε πολλές φορές: ξεχνάμε να πίνουμε νερό και κρατάμε τα ούρα μας! Και οι δύο παράγοντες προδιαθέτουν για κυστίτιδα, δεδομένου ότι ευνοούν την βακτηριακή ανάπτυξη στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.
  • Εμμηνόπαυση. Η κυστίτιδα τείνει να είναι λιγότερο συμπτωματική στην εμμηνόπαυση σε σχέση με νεότερες γυναίκες, ως εκ τούτου, η λοίμωξη μπορεί να παρατηρηθεί μόνο όταν έγινε πυελονεφρίτιδα. Η έλλειψη της ορμόνης οιστρογόνο είναι υπεύθυνη για αυτήν την προδιάθεση, καθώς η περιοχή των γεννητικών οργάνων γίνεται πολύ ξηρή και τραυματίζεται πολύ εύκολα. Κάποιες φορές, μια χαλάρωση των πυελικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ή κατακράτηση ούρων, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση.
  • Εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την πίεση της μήτρας επί της ουροδόχου κύστης και των ουρητήρων (των σωλήνων που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη) επηρεάζουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
  • Άλλοι λόγοι. Ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτη, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, κ.λπ.

Αλλά γιατί παθαίνω κυστίτιδα τόσο συχνά;

Οι περισσότερες από τις επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες συμβαίνουν σε κατά τα άλλα υγιέστατες γυναίκες, χωρίς ουρολογικές ανωμαλίες ή προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αν και πολλές θεωρίες έχουν προταθεί: αλλαγές στο ρΗ, χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μεγαλύτερη προσκόλληση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη, ανατομικές διαφορές (όπως μικρότερη απόσταση μεταξύ της ουρήθρας και του πρωκτού ), κ.α.

Τι μπορώ να κάνω για να μην επαναληφθούν;

Μερικές φορές, κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας θα είναι αρκετό για να μειώσουμε τον κίνδυνο των επαναλαμβανόμενων κυστίτιδων. Να λάβεις υπόψη τα εξής:

  • Να πίνεις άφθονα υγρά: ιδανικά, πάνω από 2 λίτρα την ημέρα, ειδικά με ζεστό καιρό.
  • Μην κρατήσεις τα ούρα: θα πρέπει να προσπαθήσεις να ουρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών θα βοηθήσει!
  • Να ουρήσεις μετά την συνουσία: αυτή η απλή πράξη θα μειώσει τις πιθανότητες κυστίτιδας έκπλυσοντας τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην ουρήθρα, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να φθάσουν στην κύστη.
  • Σκουπίσου από εμπρός προς τα πίσω: όταν ουρείς, αλλά ειδικά όταν ενεργηθείς, θυμήσου να σκουπιστείς από μπροστά προς τα πίσω, και όχι αντίθετα, για να αποφευχθεί η μεταφορά βακτηριδίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα.
  • Να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα. Πολλές γυναίκες θα αισθάνονται ότι η δυσκοιλιότητα τις καθιστά πιο επιρρεπείς σε κυστίτιδα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλότερη συγκέντρωση βακτηριδίων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Θυμήσου συνεπώς, να τρως πολλές φυτικές ίνες, να πιεις υγρά και να ασκείσαι τακτικά.
  • Να είσαι προσεκτική με την υγιεινή της περιοχής, αλλά μην το παρακάνεις! Είναι σημαντικό να πλένεις την περιοχή των γεννητικών οργάνων με ένα ήπιο σαπούνι, αλλά να αποφύγεις τα αντισηπτικά, την χρήση του μπιντέ, τις κολπικές πλύσεις ή το υπερβολικό πλύσιμο. Οι γυναίκες έχουμε μια φυσιολογική χλωρίδα που μας προστατεύει κατά των «κακών» βακτηρίων. Όλα τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική χλωρίδα και να μας προδιαθέτουν σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού και των γεννητικών οργάνων.
  • Να αποφύγεις την υπερβολική ζέστη, την υγρασία και την πίεση στην περιοχή. Τα σφιχτά ρούχα και τα συνθετικά εσώρουχα θα ευνοήσουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Για τον ίδιο λόγω, συνιστάται να αλλάξουμε το μαγιό μας μετά το κολύμπι.
  • Να καταναλώνεις cranberries. Τόσο ο χυμός όσο και το εκχύλισμα (το δισκίο) φαίνονται να μειώσουν τα επεισόδια κυστίτιδας. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η επίδραση φαίνεται να είναι ισχυρότερη σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Όταν τίποτα δεν βοηθάει …

  • Συζήτησε το πρόβλημα με το γιατρό σου. Αν δεν είχανε γίνει μέχρι τώρα, θα πρέπει να κάνεις μια γενική εξέταση ούρων και μια καλλιέργεια ούρων, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Η ουρηθρίτιδα και η κολπίτιδα μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα της κυστίτιδας.
  • Για τον ίδιο λόγο, ο γιατρός σου μπορεί να προτείνει μια καλλιέργεια κολπικό – τραχήλου εκκρίματος.
  • Προκειμένου να αποκλειστεί οποιαδήποτε ανατομική ανωμαλία, ενδέχεται να διενεργηθεί ένα υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος. Μια επίσκεψη σε ουρολόγο θα χρειαστεί σε κάποιες γυναίκες για να εκτελεστούν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μια κυστεοσκόπηση.
  • Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μια μακροχρόνια θεραπεία με χαμηλή δόση αντιβιοτικού μπορεί να συνταγογραφηθεί. Εάν τα επεισόδια συνδέονται σαφώς με τη σεξουαλική επαφή, τότε μια εφάπαξ δόση αντιβιοτικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά μέσα σε 2 ώρες από την συνουσία.
  • Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μια κολπική θεραπεία με οιστρογόνο μπορεί να είναι χρήσιμη.
Βιβλιογραφία
http://www.aafp.org/afp/2010/0915/p638.html
http://www.nhs.uk/Conditions/Cystitis/Pages/Introduction.aspx