BAJOFONDO

Φεύγοντας από την Κούβα και τους ήχους των Buena Vista Social Club, πετάμε νότια και φτάνουμε στην Ουρουγουάη, ή ακριβέστερα, στο Rio de la Plata, για να συναντήσουμε ένα συγκρότημα με μουσικούς από το Ουρουγουάη και την Αργεντινή: τους Bajofondo.

Bajofondo banner_bajofondo

Οι Bajofondo αποτελούν ένα οκταμελές μουσικό σχήμα με επικεφαλής τον Αργεντίνο Γκουστάβο Σανταολάγια, δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ για το σάουντρακ των ταινιών «Βαβέλ» και «Brokeback Mountain». Η μουσική τους χαρακτηρίζεται συνήθως ως electrotango, δηλαδή, ένα μείγμα ακουστικού τάγκο και ηλεκτρονικής μουσικής. Οι Bajofondo, μαζί με τους Gotan Project είναι οι δύο πιο γνωστοί εκπρόσωποι αυτού του είδους, και θεωρούνται ως τα γκρουπ που κάνανε το ταγκό παγκόσμια μόδα. Ο Santaolalla, όμως, προτιμά να αποκαλεί τη μουσική τους «Σύγχρονη μουσική του Rio de la Plata”, το ποτάμι δηλαδή που χωρίζει (και ενώνει) την Αργεντινή και την Ουρουγουάη…

Bajo-Fondo-Tango-Club

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 2002 με το όνομα Bajofondo Tango Club, και αυτό είναι επίσης το όνομα του πρώτου τους άλμπουμ. Το Bajofondo Tango Club είχε μεγάλη επιτυχία και κέρδισε ένα Latin Grammy για το καλύτερο Pop Instrumental Album. Σύμφωνα με το BBC, η μπάντα έχει δημιουργήσει “κάτι καινούργιο που ταυτόχρονα σέβεται και την παράδοση”, και “κέρδισε το θαυμασμό ενός ευρέως  και αυξανόμενου κοινού, τόσο στην πατρίδα τους όσο και παγκοσμίως». Αυτό είναι το τραγούδι «Perfume» (Άρωμα) από αυτό το άλμπουμ:

bajofondo_mardulce_portada

Στο δεύτερο, εξαιρετικό τους άλμπουμ Mar Dulce (2008), υπήρχε σαφής πρόθεση για συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες: Elvis Costello, Nelly Furtado, Gustavo Cerati,  La Mala Rodríguez, για να αναφέρουμε μερικούς. Για μένα ίσως το καλύτερο τραγούδι αυτού του άλμπουμ είναι το “Grand Guignol” (δείτε αυτό το live βίντεο στο Οβελίσκο του Μπουένος Άιρες), αλλά εδώ θα δείτε ένα πιο electrotango τραγούδι που ονομάζεται “Pa’bailar” (Για να χορέψεις) στο οποίο συνεργάζονται με τον Ιάπωνα μπαντονεονίστα Ryōta Komatsu:

Bajo Fondo Presente

Το άλμπουμ Presente που κυκλοφόρησε το 2013 είναι η τρίτη, πιο προσωπική τους δουλειά, δεν υπάρχουν συνεργασίες αυτή τη φορά. Τα μέλη του Bajofondo δηλώνουν ότι η μουσική τους έχει εξελιχθεί και ξεπέρασε τα όρια του ηλεκτρονικού τάνγκο, και περιγράφουν το τελευταίο τους άλμπουμ ως ένα μίγμα milonga, tango, folklore, ροκ, hip-hop, electronica, τζαζ και κλασικής μουσικής (αυτό το τελευταίο λόγω του σχήματος ορχήστρας του συγκροτήματος). Από αυτό το άλμπουμ, το τραγούδι “Pide Piso” (ζήτα την πίστα [χορού]) συνοψίζει πολύ ωραία αυτό το μείγμα ήχων:

Αλλά οι μουσικοί των Bajofondo -Juan Campodónico, Luciano Supervielle, Javier Casalla, Martin Ferres, Gabriel Casacuberta, Adrian Sosa, Veronica Loza and Gustavo Santaolalla- έχουν φοβερή ενέργεια και πάνω στη σκηνή. Πραγματικά αξίζει να τους δείτε ζωντανά, αν έχετε την ευκαιρία. Και είναι πιθανόν να την έχετε, δεδομένου ότι περιοδεύουν ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο και λαμβάνουν συνέχεια μέρος στα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικής παγκοσμίως. Μάλιστα, έχουν έρθει αρκετές φορές και στην Ελλάδα (και είχα την τύχη να τους απολαύσω). Εν τω μεταξύ, να τους απολαύσετε και εσείς σε αυτό το post!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το επίσημο site τους εδώ ή το πιο ενημερωμένο λογαριασμού τους στο Twitter εδώ.

Leave a comment