Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ: 12 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Δεν είναι μυστικό πως η Ελλάδα είναι ένα από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Με την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά και τη βαριά ιστορική κληρονομιά εδώ και χρόνια έχει προσελκύσει, όχι μόνο τουρίστες, αλλά και σκηνοθέτες, ηθοποιούς και παραγωγούς από όλον τον κόσμο. Ήδη από τη δεκαετία του ΄50 πολλές ταινίες γυρίστηκαν στην Ελλάδα, οι οποίες έκαναν την χώρα γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ενώ παράλληλα αποτύπωσαν ορισμένα ρομαντικά στερεότυπα και αντιλήψεις σχετικά με την αρχαία ελληνική ιστορία και τη μυθολογία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και το σύγχρονο ελληνικό τρόπο ζωής.

Αν είστε λάτρεις του σινεμά, ακολουθήστε τα βήματα των  αγαπημένων σας ηθοποιών μέσα από αυτήν την κινηματογραφική περιοδεία στην φυσική ομορφιά και το πολιτιστικό πλούτο της χώρας… Και αν είστε εγκλωβισμένοι στην πόλη και δεν μπορείτε να πάτε διακοπές, δεν πειράζει! Μαζευτείτε με κάποιους φίλους στην αυλή ή την βεράντα του σπιτιού σας, πάρτε λίγο ποπκόρν… και απολαύστε την Ελλάδα μέσα από τον κινηματογραφικό φακό!

1) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Πριν τα μεσάνυχτα (Before Midnight,2013)

Movies in Greece Before Midnight

Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια της Πύλου και της Καρδαμύλης, πηγαίνετε για φαγητό στην περίφημη  Lela’s taverna, επισκεφθείτε το σπίτι του Σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, και αν θέλετε περισσότερο glamour, κανονίστε μία διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Costa Navarino, για να θυμηθείτε τους Ethan Hawke και Julie Delpy στο γλυκόπικρο τρίτο μέρος της θαυμάσιας τριλογίας “Πριν …” του Richard Lindlaker. Διαβάστε περισσότερα για αυτήν την ταινία εδώ.

IMDB link

Before midnightMovies in Greece Costa Navarino

2) ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑΘΟΣ: Mamma Mia! (2008)

Movies in Greece Mamma Mia

Αυτά τα δύο καταπράσινα νησιά των Σποράδων αποτελούν το φόντο αυτής της χαριτωμένης μουσικής κωμωδίας, η οποία είναι ένα απόλυτο must-see για τους fans των θρυλικών Abba. Στη Σκόπελο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το όμορφο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί, όπου γυρίστηκαν οι σκηνές του γάμου – στο οποίο πολλά ζευγάρια παντρεύτηκαν από τότε. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα στις πανέμορφες Σκιάθο και Αλόννησο.

IMDB link

Movies in Greece Skopelos Movies in Greece Skopelos Agios Ioannis Church

3) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (Captain Corelli’s Mandolin, 2001)

Αυτή τη φορά τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου αποτελούν το σκηνικό αυτής της κλασικής ερωτικής ιστορίας, βασισμένη στο βιβλίο του Louis de Bernières. Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ιταλός λοχαγός Αντόνιο Κορέλι (Νίκολας Κέιτζ) ερωτεύεται την Κεφαλονίτισσα Πελαγία (Penelope Cruz). Από τότε, η Κεφαλονιά είδε μία θεαματική τουριστική αύξηση… Δεν είναι εύκολο να αντισταθείς στην ομορφιά της μόλις δεις την ταινία! Οι εκπληκτικές παραλίες Αντίσαμος και Χοργοτά, και τα πανέμορφα χωριά Σάμη και Κομιτάτα εμφανίζονται στην ταινία.

IMDB link

Movies in Greece Sami

4) ΑΜΟΡΓΟΣ: Το απέραντο γαλάζιο (Le Grand Bleu, 1988)

Movies in Greece Le Grand Bleu cr

Ο Λικ Μπεσόν σκηνοθέτησε αυτό τον πανέμορφο ύμνο στη φύση, την ελευθερία και τη φιλία, που λαμβάνει χώρα στα καταγάλανα νερά της Αμοργού. Η διάσημη παραλία της Αγίας Άννας και το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας εμφανίζονται στην ταινία, η οποία έχει παραμείνει ως ένα καλτ, all-time classic φιλμ.

IMDB link

Movies in Greece Amorgos Panagia Hozoviotisa Movies in Greece Agia-Anna-Beach-Amorgos-island

5) ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ: Mediterraneo (1991)

Movies in Greece Mediterraneo

Αυτή η θαυμάσια ιταλική κωμωδία, βραβευμένη με Όσκαρ, γυρίστηκε στην πανέμορφη Καστελλόριζο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών υπηρετεί σε ένα μικρό ελληνικό νησί. Ενώ στην αρχή οι ντόπιοι τους αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, σιγά-σιγά όλοι συνειδητοποιούν πόσα κοινά έχουν μεταξύ τους… Τα πολύχρωμα, νεοκλασικά σπίτια στο λιμάνι θα σας μαγέψουν.

IMDB link

Movies in Greece Kastellorizo Grotto

6) ΚΕΡΚΥΡΑ, ΜΕΤΕΩΡΑ: Για τα μάτια σας μόνο (For your eyes only, 1981)

Movies in Greece For Your Eyes Only

Σε αυτή τη δωδέκατη ταινία του πράκτορα Τζέιμς Μποντ, ο φλεγματικός 007 πρέπει να εντοπίσει μια χαμένη συσκευή κρυπτογράφησης, η οποία τον οδηγεί στο όμορφο νησί της Κέρκυρας. Το Αχίλλειο στο Γαστούρι, η ατμοσφαιρική πόλη της Κέρκυρας και το νησί Κανόνι πρωταγωνιστούν στην ταινία. Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές, ο 007 αντιμετωπίζει τον εχθρό κυριολεκτικά αιωρούμενος στους βράχους των Μετεώρων! Παρά τις αρνητικές αντιδράσεις της μοναστικής κοινότητας των Μετεώρων, οι οποίοι προσπάθησαν να μποϊκοτάρουν την ταινία, “Για τα μάτια σας μόνο” έγινε μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

IMDB link

Movies in Greece For your eyes only Corfu r Movies in Greece Meteora

7) ΑΘΗΝΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΔΕΛΦΟΙ: Έρωτας αλά ελληνικά (My Life in Ruins, 2009)

Movies in Greece My Life In Ruins

Αν και όχι τόσο επιτυχημένη όσο η “Γάμος αλά ελληνικά”, στην δεύτερη της κωμωδία η Νία Βάρνταλος ενσαρκώνει μία Αμερικανίδα ακαδημαϊκός η οποία ταξιδεύει στην Ελλάδα για να βρει το mojo της (ή κέφι επί το ελληνικότερο). Με φόντο την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών μνημείων -την Ακρόπολη, την Αρχαία Ολυμπία, και τους Δελφούς, η ίδια ανακαλύπτει και τη διαχρονική γοητεία των Ελλήνων αρσενικών.

IMDB link

 The Acropolis in Athens, Greece.

8) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Οι Εραστές του Καλοκαιριού (Summer lovers, 1982)

Movies in Greece summer lovers

Όταν ένα συντηρητικό ζευγάρι Αμερικανών πηγαίνει για καλοκαιρινές διακοπές στη Σαντορίνη, η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου, και τη γνωριμία τους με μία Γαλλίδα αρχαιολόγο θα τους οδηγήσει να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των τριών -και να περάσουν τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους. Είναι βέβαιο πως αν δείτε αυτή την ταινία θα θέλετε να επισκεφτείτε αυτό το μαγευτικό νησί -όχι απαραίτητα να συμμετάσχετε σε ένα τρίο 😉 – αλλά για να περπατήσετε τα στενά, ατμοσφαιρικά δρομάκια της Οίας και των Φηρών, και να βουτήξετε στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

IMDB link

Movies in Greece Santorini 2 Movies in Geece Santorini

9) ΥΔΡΑ: Το Παιδί και το Δελφίνι (Boy on a Dolphin, 1957) 

Movies in Greece Boy on a Dolphin

Αυτή ήταν η πρώτη αμερικανική ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Η Σοφία Λόρεν είναι μια φτωχή δύτρια που συλλέγει σφουγγάρια στο γραφικό νησί της Ύδρας. Σε μία από τις καταδύσεις, ανακαλύπτει ένα χρυσό άγαλμα ενός αγοριού σε ένα δελφίνι, το οποίο λέγεται ότι μπορεί να εκπληρώσει κάθε επιθυμία. Ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασικά φιλμ του Χόλιγουντ.

IMDB link

Movies in Greece Hydra

10) ΜΥΚΟΝΟΣ: Shirley Valentine (1989)

Movies in Greece Shirley Valentine

Αυτό η βραβευμένη βρετανική ρομαντική κωμωδία – δράμα βασίζεται σε ένα θεατρικό έργο με τον ίδιο τίτλο. Μία μεσήλικη Αγγλίδα, απελπισμένη με τη ζωή της, έχει την ευκαιρία να ταξιδεύει στην Ελλάδα. Εμπνευσμένη από την ομορφιά της Μυκόνου, η ζωή της αλλάζει για πάντα … Φημολογείται πως το Shirley Valentine βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία, και ότι έχει εμπνεύσει πολλές μεσήλικες γυναίκες να μετακομίσουν στην Ελλάδα ακολουθώντας τα βήματα της…

IMDB link

Movies in Greece Little-Venice-Mykonos-Greece-house_1920x1200_DxOo1 Movies in Greece Mykonos11) ΡΟΔΟΣ: Τα Κανόνια του Ναβαρόνε (The Guns of Navarone, 1961)

Movies in Greece Guns of Navarone

Εμπνευσμένη στη μάχη της Λέρου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή η κλασική ταινία περιγράφει μια φανταστική μάχη μεταξύ των Γερμανών και των Συμμάχων για την κυριαρχία του νησιού Ναβαρόνε. Πρωταγωνισούν οι Gregory Peck, David Niven, Ειρήνη Παπά και Άντονι Κουίν. Η ταινία γυρίστηκε στο νησί της Ρόδου, το οποίο μετά την ταινία έγινε παγκοσμίως γνωστό. Ο Άντονι Κουίν λάτρεψε τόσο πολύ τη Ρόδο, που αποφάσισε να αγοράσει μια παραλία στο νησί. Δεν τα κατάφερε όμως λόγω της διαβόητης ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά η πανέμορφη παραλία έχει κρατήσει το όνομά του: παραλία Άντονι Κουίν.

IMDB link

Movies in Greece Rhodes old town Movies in Greece Rhodes Saint Paul Beach

12) ΚΡΗΤΗ: Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek, 1964)

Movies in Greece Zorba the Greek

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή η πασίγνωστη Zorba the Greek, η οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό να τοποθετήσει την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών στον κόσμο, και έκανε το συρτάκι ένα mainstream χορό. Το φιλμ βραβεύτηκε με 3 Όσκαρ, είναι βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Γυρίστηκε στο νησί της Κρήτης, κυρίως στην πόλη των Χανίων, στο Ακρωτήρι Χανίων, τον Αποκόρωνα και στην παραλία Σταυρό, όπου λαμβάνει μέρος η περίφημη σκηνή με τον Άντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι.

IMDB link

Movies in Greece Chania

 

Photo Credits

Leave a comment