Δείτε επίσης:
- Μέρος 1: Η δεκαετίες του 1930-’40 και ’50
- Μέρος 2: Η δεκαετία του 1960
- Μέρος 3: Η δεκαετία του 1970
- Μέρος 5: Η δεκαετία του 1990
- Μέρος 6: Η δεκαετία του 2000
- Μέρος 7: 2000-2016
Βάτες, μαλλί χαίτη, ελαφριά ακούσματα και πολύ συνθεσάιζερ: αυτό μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη δεκαετία του ’80… Και η Γαλλία ακολούθησε αυτή την τάση: η μουσική σκηνή αυτής της περιόδου κυριαρχείται από την ποπ μουσική, που στα γαλλικά ονομάζεται “βαριετέ”. Παρόλα αυτά, κάποια μεγάλα ροκ συγκροτήματα έκαναν την εμφάνισή τους, και άλλα μουσικά στυλ όπως το πανκ, το new wave και το dance ήταν επίσης παρόντες.
Δείτε αυτήν τη λίστα με τα πιο εμβληματικά τραγούδια της δεκαετίας του ’80:
55) Herbert Léonard, “Pour le plaisir” (1981)
Το τραγούδι αυτό (ο τίτλος σημαίνει “Για την ευχαρίστηση”) το ερμήνευσε ο τραγουδιστής του variété Herbert Léonard. Το ομώνυμο άλμπουμ έφτασε γρήγορα στο νούμερο 1 στα charts, και πούλησε 2.000.000 αντίγραφα.
56) Jean-Jacques Goldman – “Comme Toi” (1983)
Ο Goldman είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο γαλλόφωνο κόσμο, και θεωρείται ο δεύτερος πιο εμπορικά επιτυχημένος ζωντανός καλλιτέχνης ποπ-ροκ, μετά τον Johnny Hallyday. Comme toi (“Όπως και εσύ”) μιλά για την Σάρα, μια Εβραία θύμα του Ολοκαυτώματος (είναι και ο ίδιος εβραϊκής καταγωγής).
57) Les Rita Mitsouko – “Marcia Baila” (1984)
Με το μοναδικό τους στιλ, μείγμα από punk, new wave, dance και καμπαρέ, Les Rita Μιτσούκο θεωρούνται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι στα ισπανικά (“Η Marcia χορεύει”), και είναι αφιερωμένο στην Αργεντίνα χορεύτρια Marcia Moretto, η οποία ήταν μέρος της μπάντας πριν το θάνατό της από καρκίνο του μαστού στα 32 της χρόνια. Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία, και παρέμεινε στα Top 50 τραγούδια για 29 εβδομάδες.
58) Étienne Daho – “Week-end à Rome” (1984)
Ο Étienne Daho έχει κυκλοφορήσει πολλές synth-pop επιτυχίες από τα 80s, και όλα τα άλμπουμ του έχουν γίνει χρυσά ή πλατινένια. Πολύ διάσημος σε γαλλόφωνες χώρες, ο Daho έγινε γνωστός και στη Αγγλία μετά την διασκευή αυτού του τραγουδιού από τους στο Saint Etienne. Και οι Nouvelle Vague κυκλοφόρησαν μια όμορφη διασκευή αυτού του τραγουδιού μαζί με την Vanessa Paradis.
59) Renaud – “Mistral gagnant” (1985)
Τραγουδιστής και τραγουδοποιός, με μια μοναδική “σπασμένη” φωνή, ο Renaud έχει γράψει και ερμηνεύσει πολλές επιτυχίες, αν και το έργο του είναι σχεδόν άγνωστο έξω από το γαλλόφωνο κόσμο. Σε αυτό το συναισθηματικό τραγούδι, ο Renaud μιλά στην κόρη του για τα παιδικά του χρόνια, της λέει πώς ο χρόνος κυλά γρήγορα και ότι τελικά και η ίδια θα μεγαλώσει: “ο χρόνος είναι ένας δολοφόνος, που μας στερεί το γέλιο των παιδιών, και τα Mistral gagnants” (ήταν καραμέλες πολύ δημοφιλείς στη Γαλλία στις δεκαετίες του ’50 και ’60).
60) Daniel Balavoine – “L’Aziza” (1985)
Με την ιδιαίτερη του φωνή και τους ψαγμένους στίχους, ο Daniel Balavoine έγινε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της δεκαετίας του ’80, ο οποίος πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίγραφα μέχρι τον τραγικό του θάνατο το 1986. “L’Aziza” σημαίνει “Αγαπημένη μου” στα αραβικά. Ο τραγουδιστής το αφιέρωσε στην Εβραία- Μαροκινή γυναίκα του, και είναι μια δήλωση κατά του ρατσισμού. Στη Γαλλία, το τραγούδι ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία, παρέμεινε στην κορυφή των charts για δύο μήνες και θεωρείται ακόμα και σήμερα ένα κλασικό τραγούδι.
61) Laurent Voulzy – “Belle-Île-En-Mer, Marie-Galante” (1985)
Ήδη γνωστός παγκοσμίως από το 1977 λόγω του hit Rockollection, ο Voulzy ερμηνεύει αυτό το όμορφο τραγούδι, το οποίο πήρε το όνομά του από δύο νησιά, το Belle-Île-en-Mer στη Βρετάνη (που ήταν αγαπημένος του προορισμός ) και το Marie-Galante στην Γουαδελούπη (που ήταν η πατρίδα των γονιών του). Αν και το τραγούδι μιλά για τη ζωή του, σε δεύτερη ανάγνωση αναφέρεται και στην απομόνωση και στη μοναξιά (και ενδεχομένως στις διακρίσεις). Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Voulzy και έχει εκλεγεί “το καλύτερο τραγούδι της δεκαετίας του ’80” και “το 14° καλύτερο τραγούδι του 20ου αιώνα” από το Victoires de la musique.
62) Desireless – “Voyage Voyage” (1986)
Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της δεκαετίας του ’80, και σίγουρα η μεγαλύτερη γαλλική επιτυχία της δεκαετίας σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι είναι στα γαλλικά, κατάφερε να παρακάμψει το εμπόδιο της γλώσσας και έγινε απόλυτο διεθνές hit μεταξύ το 1986 και το 1988.
63) France Gall – “Ella, elle l’a” (1987)
Η France Gall ήταν δημοφιλής τραγουδίστρια γιε-γιέ από τη δεκαετία του ’60, αλλά αυτό, κατά την άποψη μου, είναι το ομορφότερό της τραγούδι. “Ella, elle l’a” (“Η Ella το έχει”) είναι ένας φόρος τιμής στην Ella Fitzgerald. Το τραγούδι σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και στη Γαλλία παρέμεινε 9 εβδομάδες στο Top 10 chart και 19 εβδομάδες στο Top 50.
64) Florent Pagny – “N’importe quoi” (1987)
Με αυτό το τραγούδι ο Florent Pagny έκανε το ντεμπούτο του. Έγινε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, όπου παρέμεινε στην κορυφή των charts για δύο μήνες. Στο τραγούδι αυτό ο Pagny μιλάει σε ένα φίλο του που έχει εθιστεί στα ναρκωτικά και στο ποτό.
65) François Feldman – “Le mal de toi” (1987)
Καθιερωμένος σταρ στη Γαλλία, ο François Feldman έχει τραγουδήσει πολλά κλασικά γαλλικά τραγούδια, πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια άλμπουμ κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του. Αυτό το τραγούδι είναι από το πρώτο του άλμπουμ, “Vivre, vivre”.
66) Vanesa Paradis – “Joe le taxi” (1987)
“Ο Τζο ο ταξιτζής” ήταν το πρώτο hit της τραγουδίστριας / τραγουδοποιός / μουσικός / ηθοποιός / μοντέλο / πρώην του Τζόνι Ντεπ / Βανέσα Παραντί. Ήταν 14 ετών όταν κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι, το οποίο παρέμεινε στην κορυφή των chart στη Γαλλία για 11 εβδομάδες και, σπάνιο για ένα γαλλόφωνο τραγούδι εκείνη την εποχή, έγινε επίσης επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
67) Patricia Kaas – “Mon mec à moi” (1988)
Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη επιτυχία της Patricia Kaas. Στο τραγούδι αυτό (ο τίτλος σημαίνει “Το αγόρι (μου λέει) εμένα”, μια γυναίκα μιλά για το σύντροφό του, ο οποίος της λέει πολλά ψέματα, αλλά εκείνη τον πιστεύει. Έχει παραμείνει κλασικό τραγούδι όλα αυτά τα χρόνια.
68) Patrick Bruel – “J’te l’dit quand même” (1989)
Μια τεράστια προσωπικότητα στη Γαλλία, λατρεμένος από τους φαν του – τόσο πολύ που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλάνε για “Bruelmania” – ο Patrick Bruel είναι επίσης ένας ταλαντούχος ηθοποιός: έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, όπως και στην “Le Prénom” (“Για όνομα!”, δείτε περισσότερο για την ταινία εδώ). Αυτό το ρομαντικό τραγούδι ανήκει στο άλμπουμ του Casser la Voix.
Μην χάσετε:
- Η δεκαετίες του 1930-’40 και ’50
- Η δεκαετία του 1960
- Η δεκαετία του 1970
- Η δεκαετία του 1990
- Η δεκαετία του 2000
- 2000-2016
YouTube playlist εδώ
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 5: Η δεκαετία του ’90 | woman 2 women
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 6: Η δεκαετία του 2000 | woman 2 women
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010 | woman 2 women
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010 | woman 2 women
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ | woman 2 women
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 2: Η δεκαετία του ’60 | woman 2 women
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 3: Η δεκαετία του ’70 | woman 2 women
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 3: Η δεκαετία του ’70 | woman 2 women