100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ

Μέρος 1: Η δεκαετίες του 1930, ’40 και ’50

best-french-songs-30-40-50-mod

Δείτε επίσης:

Όλοι αγαπάμε τη μουσική. Η μουσική μπορεί να αγγίξει τα πιο βαθιά μας συναισθήματα, να μας προκαλέσει χαρά, συγκίνηση ή θλίψη… Μια μελωδία μπορεί επίσης να μας ταξιδεύει: απλά και μόνο με το άκουσμά της, μπορεί να βρεθούμε “αλλού”, ή και σε άλλη εποχή! Επιπλέον, με την μουσική εμβαθύνουμε στην κουλτούρα μιας χώρας (όπως συμβαίνει και με τον κινηματογράφο, και με τη γαστρονομία). Έτσι, σήμερα σας προτείνω ένα ταξίδι στο χρόνο στη Γαλλία!

Αν θέλετε να εξασκήσετε τα γαλλικά σας, αν προσπαθείτε να κατανοήσετε την personnalité του γαλλικού λαού, ή απλώς επειδή λατρεύετε την γαλλική μουσική -όπως και εγώ-, ακούστε αυτά τα 100 τραγούδια, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά του πλουσίου πολιτισμού και της ιστορίας της Γαλλίας. Η λίστα χωρίζεται σύμφωνα με την δεκαετία που κυκλοφόρησαν:

  • Δεκαετίες του 1930, ’40 & ’50
  • Δεκαετία του 1960
  • Δεκαετία του 1970
  • Δεκαετία του 1980
  • Δεκαετία του 1990
  • Δεκαετία του 2000
  • 2010-2016

Amusez-vous bien!  (Καλή απόλαυση)


1) Lucienne Boyer  “Parlez-moi d’amour” (1930)

Αυτό το όμορφο τραγούδι (σημαίνει “Μίλα μου για τον έρωτα”) κέρδισε ευρεία αναγνώριση μετά την εμφάνιση του στην ταινία Casablanca. Μπορεί να το έχετε ακούσει επίσης  στο Μεσάνυχτα στο Παρίσι του Woody Allen. Το έχουν ερμηνεύσει και άλλοι Γάλλοι τραγουδιστές, ίσως η πιο γνωστή ερμηνεία είναι αυτή της Dalida.

 

2) Josephine Baker – “J’ai deux amours” (1931)

Αν και γεννημένη στην Αμερική, η Josephine Baker έγινε πιο γνωστή στη Γαλλία. Αυτό είναι το πιο εμβληματικό της τραγούδι, το οποίο περιλαμβάνει τις διάσημες γραμμές: “Έχω δύο αγάπες, τη χώρα μου και το Παρίσι”.

 

3) Fréhel – “Si tu n’étais pas là” (1934)

Η Παριζιάνα Fréhel ήταν μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες της δεκαετίας του ’30 και έγινε επίσης γνωστή εξαιτίας της θυελλώδους προσωπική της  ζωής. Αυτό το όμορφο τραγούδι το ακούσαμε στην ταινία Amélie.

 

4) Maurice Chevalier – “Paris sera toujours Paris” (1939)

Τραγουδιστής και διάσημος ηθοποιός, ο Maurice Chevalier ήταν επίσης και αστέρι του Χόλιγουντ! Αυτό το τόσο παριζιάνικο τραγούδι (σημαίνει “το Παρίσι θα είναι πάντα το Παρίσι”) ερμηνεύτηκε πρόσφατα από την Zaz.

 

5) Tino Rossi – “J’attendrai” (1939)

“Θα περιμένω” έγινε μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου (είναι η γαλλική εκδοχή του ιταλικού τραγουδιού “Tornerai”). Έχει ερμηνευτεί πολλές φορές – η πιο δημοφιλής βερσιόν είναι αυτή της Dalida– και έχει ακουστεί σε αρκετές ταινίες.

 

6) Léo Marjane – “Seule ce soir” (1941)

Αυτό το τραγούδι της Léo Marjane (η οποία ακόμα ζει, και είναι 104 χρονών!) θα γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της εποχής του, καθώς κατάφερε να συλλάβει τα συναισθήματα των πολλών ανθρώπων που τους είχε χωρίσει ο πόλεμος (ο τίτλος σημαίνει “Μόνη μου σήμερα το βράδυ”).

 

7) Charles Trenet – “La mer” (1946)

“La Mer” (Η θάλασσα) έγινε ένα τεράστιο hit μόλις κυκλοφόρησε, και από τότε θεωρείται ένα διαχρονικό, κλασικό τραγούδι της γαλλικής chanson. Έχει ακουστεί σε πολλές ταινίες και έχει διασκευαστεί σε πολλές γλώσσες.

 

8) Édith Piaf – “La vie en rose” (1947)

Είναι από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της Εντίθ Πιάφ. Το έχουν ερμηνεύσει πολλοί καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, ίσως οι πιο γνωστές διασκευές είναι αυτές του Louis Armstrong το 1950 και της Grace Jones το 1977.

 

9) Yves Montand – “Les feuilles mortes” (1949)

“Τα φθινοπωρινά φύλλα”, με στίχους του μεγάλου Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ, αρχικά έγινε διάσημο από τον Yves Montand, αλλά έχουν γίνει πολλές διασκευές τα τελευταία χρόνια, το πιο διάσημα είναι αυτές των Nat King Cole, Miles Davis και Eric Clapton.

 

10) Jean Bretonnière – “Sous le ciel de Paris” (1951)

Το τραγούδι “Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού” γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία. Από τότε που βγήκε έχει διασκευαστεί ακατάπαυστα. Αξιοσημείωτες διασκευές είναι αυτές των Edith Piaf, Yves Montand, Michel Legrand, και τελευταία της Zaz.

 

11) Juliette Gréco – “Je suis comme je suis” (1951)

Γαλλίδα ηθοποιός και δημοφιλής τραγουδίστρια του chanson, λάτρης της μόδας μποέμ των διανοούμενων της μεταπολεμικής Γαλλίας, η Gréco τραγουδά “Είμαι αυτή που είμαι”, ένα ποίημα του Ζακ Πρεβέρ, το οποίο μιλά για τις γυναίκες και την γοητεία τους, και την ανάγκη να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι.

 

12) Yves Montand – “À Paris” (1953)

Τραγουδιστής και ηθοποιός, ο Montand έχει πρωταγωνιστεί σε πολλές αμερικάνικες ταινίες. Τα αναγνωρίσιμα τραγούδια του, ειδικά αυτά για το Παρίσι, έγιναν all time classic (το C’est si bon είναι ένα άλλο ωραίο τραγούδι). Η Zaz έχει πρόσφατα διασκευάσει αυτό το τραγούδι στο άλμπουμ της αφιερωμένο στο Παρίσι.

 

13) Gloria Lasso – “Étrangère au Paradis” (1955)

Αυτή είναι η γαλλική εκδοχή του “Stranger in Paradise”, ένα δημοφιλές τραγούδι από το μιούζικαλ Kismet.

 

14) Jacques Brel – “Ne me quitte pas” (1959)

Ο τίτλος σημαίνει “Μη μ’αφήνεις”. Είναι ένα πανέμορφο, μελαγχολικό τραγούδι από το Βέλγο τραγουδιστή-τραγουδοποιό Jacques Brel. Έχει διασκευαστεί από πολλούς Γάλλους και ξένους καλλιτέχνες (μου αρέσει πολύ η βερσιόν του Yuri Buenaventura!). Έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες! Στα ελληνικά το έχει διασκευάσει ο Γιάννης Πάριος.

 

15) Édith Piaf – “Non, je ne regrette rien” (1959)

Αν θα έπρεπε να επιλέξω το καλύτερο γαλλικό τραγούδι όλων των εποχών, θα ήταν χωρίς καμία αμφιβολία αυτό το διαχρονικό αριστούργημα. “Όχι, δεν μετανιώνω τίποτα” είναι ένα τόσο ισχυρό και συγκινητικό τραγούδι, με τόσο μοναδικό στυλ… Δεν είναι τυχαίο πως καμία από τις πολλές διασκευές που έχουν γίνει δεν έγινε γνωστή. Αν αγαπάτε τον κινηματογράφο, θα το έχετε ακούσει στο φιλμ Inception. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε και την εξαιρετική αυτοβιογραφική ταινία “Ζωή σαν τριαντάφυλλο” με την καταπληκτική Μαριόν Κοτιγιάρ στο ρόλο της Piaf.

Δείτε επίσης:

YouTube playlist εδώ

 

9 thoughts on “100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ

  1. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 2: Η δεκαετία του ’60 | woman 2 women

  2. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 3: Η δεκαετία του ’70 | woman 2 women

  3. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 4: Η δεκαετία του ’80 | woman 2 women

  4. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 5: Η δεκαετία του ’90 | woman 2 women

  5. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 5: Η δεκαετία του ’90 | woman 2 women

  6. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 6: Η δεκαετία του 2000 | woman 2 women

  7. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010 | woman 2 women

  8. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010 | woman 2 women

  9. Pingback: 10 ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ | woman 2 women

Leave a comment