ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ; 14 FASHION TRENDS ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Models present creationby British fashion designer Alexander McQueen for his Ready to Wear Spring Summer 2010 fashion collection, presented in Paris, Tuesday Oct. 6, 2009. (AP Photo/Michel Euler) France Fashion

Η γνωστή παροιμία λέει: “Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος “… Και αυτό ισχύει! Τα δωδεκάποντα τακούνια μας πεθαίνουν, και όμως τα πόδια μας φαίνονται εκπληκτικά… Δυσκολευόμαστε να πάρουμε ανάσα όταν φοράμε το Spanx, αλλά λειαίνει τόσο όμορφα το περίγραμμά μας… Τα τατουάζ και τα piercing είναι το απόλυτο must-have αξεσουάρ, ακόμη και αν πονέσουμε για να τα αποκτήσουμε…

Αλλά μπορεί ορισμένες τάσεις της μόδας να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας;

Ενώ ο κόσμος είναι όλο και πιο ευαισθητοποιημένος για τις καταστροφικές συνέπειες του εξαιρετικά χαμηλού βάρους που επιβάλλει η πασαρέλα, οι κίνδυνοι των στιλιστικών επιλογών μας είναι λιγότερο γνωστοί …

Δες ποιες είναι οι 14 τάσεις της μόδας που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας, και διάβασε τι μπορείς να κάνεις για να αποφεύγεις προβλήματα …

ΕΣΩΡΟΥΧΑ

1) Τάνγκα, στρινγκ, συνθετικά εσώρουχα

Fashion thong

Μπορεί να δείχνουν τέλεια κάτω από το skinny παντελόνι σου, αλλά τα τάνγκα και τα στρινγκ έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση κολπίτιδας, κυστίτιδας, ερεθισμού του αιδοίου και αιμορροΐδων.

Είναι γεγονός πως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Παρόλα αυτά, μερικές γυναίκες συνειδητοποιούν πως, κάθε φορά που φοράνε στρινγκ, εκδηλώνουν κάποιες ενοχλήσεις. Και υπάρχουν πιθανές εξηγήσεις για αυτό:

  • Τα τάνγκα και τα στρινγκ συνήθως κατασκευάζονται από συνθετικό ύφασμα, το οποίο “δεν αναπνέει”, σε αντίθεση με τα βαμβακερά εσώρουχα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερη υγρασία παραμένει παγιδευμένη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ευνοώντας την ανάπτυξη κολπίτιδων, κυρίως από μύκητες.
  • Η λεπτή και στενή λωρίδα υφάσματος στο καβάλο του στρινγκ μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από τον πρωκτό στον κόλπο και την ουρήθρα, προκαλώντας βακτηριακή κολπίτιδα και κυστίτιδα (διάβασε περισσότερα εδώ).
  • Τα στρινγκ μπορεί επίσης να ερεθίσουν τα γεννητικά όργανα. Είτε επειδή είναι πολύ στενά για να παρέχουν αποτελεσματική προστασία κατά ερεθισμών που οφείλονται στα ρούχα, ή από έντονη τριβή, τα σφιχτά εσώρουχα μπορεί να προκαλέσουν μικρο-εκδορές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για πόνο και αίσθημα καύσου στο αιδοίο, αλλά και να προδιαθέτουν για κολπίτιδα και κυστίτιδα.
  • Είναι λιγότερο σαφές αν τα στρινγκ προκαλούν αιμορροΐδες, αλλά στις γυναίκες που έχουν αιμορροΐδες μπορεί η συνεχόμενη τριβή του εσωρούχου να προκαλέσει έντονο ερεθισμό τους.

Τι μπορείς να κάνεις: Εάν είσαι επιρρεπής στις κυστίτιδες ή στις κολπίτιδες, ή αν διαπιστώνεις ότι κάθε φορά που φοράς στρινγκ έχεις πρόβλημα, τότε θα πρέπει να τα αποφεύγεις. Για μια γυναίκα χωρίς προδιάθεση σε λοιμώξεις, τα τάνγκα, τα στρινγκ και τα συνθετικά εσώρουχα δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνα, ειδικά αν δεν τα φοράς συνέχεια.

2) Σφιχτά σουτιέν, σουτιέν με βανέλα

Fashion bra

Μπορείς να βρεις πολύ όμορφα σουτιέν, κομψά ή αποκαληπτικά, balconet, push-up, strapless… Ωστόσο, τα σουτιέν έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Έχει προταθεί (ως επί το πλείστον από φήμες μέσω e-mail και Internet) ότι τα σουτιέν, ειδικά εκείνα με μπανέλα, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού λόγω της παρεμπόδισης της λεμφικής κυκλοφορίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση διαφόρων τοξινών που μπορεί να υπάρχουν στο στήθος. Αρκετές μελέτες έχουν διεξαχθεί για να διερευνήσουν αυτό το ζήτημα, και καμία από αυτές δεν επιβεβαίωσε αυτούς τους φόβους (διάβασε περισσότερα εδώ).

Τα πολύ σφιχτά σουτιέν όμως φαίνεται να δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας, όπως πόνο στο στήθος, στην πλάτη και στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές της πέψης και δερματικές παθήσεις (όπως λιπώματα και μύκητες) λόγω έντονης πίεσης.

Τι μπορείς να κάνεις: Μια πρόσφατη γαλλική μελέτη έχει αμφισβητήσει την χρησιμότητα των σουτιέν. Παρότι οι περισσότερες από εμάς δεν θα τολμήσουμε να κυκλοφορήσουμε χωρίς σουτιέν, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα πολύ σφιχτά σουτιέν, καθώς και τη συνεχόμενη χρήση των σουτιέν με βανέλα.

3) Shapewear: Spanx, κορσές, λαστέξ

Fashion spanx

Σχεδιασμένα να αγκαλιάζουν το σώμα, δείχνοντάς το σφριγηλό και καλοσχηματισμένο, τα Spanx έχουν γίνει ένα απαραίτητο κομμάτι στις περισσότερες γυναικείες ντουλάπες, με πολλές διασημότητες να πίνουν νερό στο όνομά τους. Και όντως θα κρύβουν τα ψωμάκια, την κυτταρίτιδα και τα περιττά κιλά, αλλά πρόσεξε! Γιατί αυτά τα “θαυματουργά”  εσώρουχα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας: γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα, κολπίτιδες, συμπίεση νεύρων (βλ skinny jeans), ακόμη και δυνητικά θανατηφόρα πήγματα στο αίμα (φλεβοθρόμβωση).

Τι μπορείς να κάνεις: Επίλεξε το μέγεθος του shapewear που ταιριάζει σωστά στο σώμα σου. Αν δεν αισθάνεσαι άνετα, πιθανότατα δεν φοράς το σωστό μέγεθος ή το κατάλληλο σχέδιο για σένα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην τα φοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΑΞΕΣΟΥΑΡ

4) Βαριές τσάντες

Fashion Chanel-Hula-Hoop-Bag

Είναι stylish και πολύ πρακτικές, αφού μπορούμε να βάλουμε τα πάντα μέσα τους: το πορτοφόλι μας, το make-up, ένα μπουκάλι νερό, την ομπρέλα και τα γυαλιά ηλίου, ακόμη και το laptop μας! Αλλά πόσο επιβαρυντικές είναι για το σώμα μας; Οι ειδικοί συμφωνούν: οι βαριές τσάντες ευθύνονται για πόνους στο λαιμό, στην πλάτη και στους ώμους, και αν χρησιμοποιούνται επανειλημμένα, μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκό σπασμό, αρθρίτιδα, οσφυαλγία, ακόμη και να στραβώσουν την σπονδυλική στήλη. Το ίδιο ισχύει και για τα βαριά σακίδια πλάτης.

Τι μπορείς να κάνεις: Να αποφεύγεις την μεταφορά υπερβολικού βάρους σε καθημερινή βάση. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά σίγουρα θα βρεις μέσα στην τσάντα σου κάποια πράγματα που μπορούν να μείνουν στο σπίτι…

5) Κοσμήματα

Fashion large earrings resized

Υπάρχουν πολλά όμορφα και φθηνά κοσμήματα στην αγορά, αλλά να είσαι προσεκτική! Ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Τα ψεύτικα κοσμήματα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο νικέλιο σε επιρρεπείς γυναίκες, η οποία εκδηλώνεται με εξάνθημα, κνησμό και ερυθρότητα. Αλλά πιο ανησυχητικό, σε ελέγχους που έγιναν στα faux-bijoux έχουν ανιχνευθεί επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, κάδμιο, χρώμιο, υδράργυρος, ακόμα και αρσενικό…

Και τα μεγάλα σκουλαρίκια κρύβουν κινδύνους: έχουν αυμβεί πολλά περιστατικά τραυματισμού του λοβού του αυτιού σε γυναίκες που φορούν βαριά, κρεμαστά σκουλαρίκια, τα οποία τραβούν προς τα κάτω τους λοβούς των αυτιών, με αποτέλεσμα να κοπούν τελείως (“split”), και σε κάποιες περιπτώσεις να απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση.

Τι μπορείς να κάνεις: Καλό θα ήταν να επιλέξεις υποαλλεργικά κοσμήματα κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο, κίτρινο χρυσό (το λευκό χρυσό μπορεί να περιέχει νικέλιο), ασήμι, χαλκό και πλατίνα.

‘Οσον αφορά τα μεγάλα σκουλαρίκια, μην τα φοράς πολύ συχνά ή όταν είναι πιθανό να προκύψει κάποιος τραυματισμός, πχ όταν κάνεις σπορ.

6) Piercing

Fashion piercing

Τα piercing γίνονται όλο και πιο trendy, σύμφωνα με μια μελέτη, και ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι κάνουν piercing είναι «για να εκφράσουν την προσωπικότητά τους”. Αλλά να ξέρεις πως το piercing δεν είναι άνευ κινδύνων. Πιθανές επιπλοκές είναι οι εξής:

  • αλλεργικές αντιδράσεις (όταν χρησιμοποιούνται κοσμήματα νικελίου),
  • λοιμώξεις του δέρματος,
  • ουλές και τραυματισμοί,
  • σοβαρά λοιμώδη νοσήματα (όπως ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τετάνος και AIDS), αν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για να γίνει το τρύπημα είναι μολυσμένο.
  • Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι ειδικοί για κάθε μέρος του σώματος στο οποίο γίνεται το piercing (για παράδειγμα: το piercing στη γλώσσα μπορεί να προκαλέσει βαριά αιμορραγία, τα κοσμήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό της περιοχής κατά την διάρκεια της συνουσίας και ρήξη του προφυλακτικού).

Τι μπορείς να κάνεις: Πριν πάρεις την απόφαση να κάνεις piercing, ενημερώσου, μάθε για τους πιθανούς κινδύνους, επέλεξε ένα ασφαλές στούντιο piercing και να είσαι πολύ προσεκτική μετά το piercing για λίγες μέρες, όσο γίνεται η επούλωση.

7) Τατουάζ

Fashion tatto waist

Μικροσκοπικά ή ολόσωμα, μαύρα ή χρωματιστά, μίνιμαλ ή πραγματικό έργο τέχνης, μπορούμε να τα βρούμε και στα πιο απρόσμενα μέρη του σώματος (όπως στο άσπρο των ματιών!).

Έχουν φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα τατουάζ έχουν γίνει ένα κοινωνικό φαινόμενο: σύμφωνα με το Pew Research Center, το 38% των Αμερικανών ηλικίας 18 έως 29 έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ… Οι λόγοι για τους οποίους τα τατουάζ έχουν γίνει τόσο δημοφιλή έχουν να κάνει με την επιρροή της τηλεόρασης (η μόδα ξεκίνησε στις ΗΠΑ από ένα ριάλιτι σόου σε tattoo studio), ορισμένα celebrities που άρχιζαν να τα κάνουν, και φυσικά, τα social media… Ως εκ τούτου, είναι πολύ εύστοχο το σχόλιο των ερευνητών του Pew Research Center: τα τατουάζ είναι κάτι σαν το σήμα κατατεθέν των Millennials …

Αλλά μήπως η έκφραση “Πεθαίνω να κάνω ένα τατουάζ” ισχύει κυριολεκτικά;

Είναι πια ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τα τατουάζ, μερικοί από τους οποίους είναι γνωστοί εδώ και πολύ καιρό, όπως:

  • Μόλυνση: συνηθέστερα βακτηριακές λοιμώξεις (από το μικρόβιο σταφυλόκοκκο), κυρίως στην περιοχή του τατουάζ, αλλά που ενίοτε μπορεί να εξελίσσονται σε σοβαρές, γενικευμένες λοιμώξεις. Επιπλέον, έχουν προκύψει περιπτώσεις ηπατίτιδας, AIDS, κονδυλωμάτων και έρπητα λόγω χρήσης μολυσμένων βελόνων.
  • Αλλεργίες: στις χρωστικές ουσίες των μελανιών, η οποίες προκαλούν φαγούρα, οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή του τατουάζ, συνήθως οι κόκκινες χρωστικές ουσίες είναι η πλέον αλλεργιογόνες. Αυτές οι αντιδράσεις ενδέχεται να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, και σπανίως η περιοχή του τατουάζ πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.
  • Ουλές: αυτό μπορεί να συμβεί όταν γίνεται το τατουάζ, αλλά και κατά την αφαίρεση του.
  • Κοκκιώματα: είναι μικρά εξογκώματα που μπορεί να αναπτυχθούν ως αντίδραση του σώματος στις χρωστικές ουσίες.

Όσο τα τατουάζ γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, πιο σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν εμφανιστεί:

  • Σπάνιες λοιμώξεις: π.χ., από ένα βακτήριο που ονομάζεται μυκοβακτηρίδιο, το οποίο είχε μολυνθεί τα μελάνια.
  • Επιπλοκές κατά την διάρκεια μίας μαγνητικής τομογραφίας: το τατουάζ μπορεί να καεί, λόγω της παρουσίας σιδήρου στις μαύρες χρωστικές ουσίες (και τα κόκκινα μελάνια μπορεί να περιέχουν σίδηρο).
  • Αντιδράσεις κατά την έκθεση στον ήλιο (φωτοευαισθησία): δηλαδή, όταν το τατουάζ εκτίθεται στον ήλιο κοκκινίζει, πρήζεται και φαγουρίζει. Αυτή είναι μία αρκετά συνηθισμένη παρενέργεια.
  • Απόκρυψη του καρκίνου του δέρματος: έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου τα τατουάζ κάλυπταν έναν καρκίνο του δέρματος, και εμπόδισαν την έγκαιρη διάγνωσή του.
  • Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις: οι οποίες οδηγούν σε έλκη, γάγγραινα, ακόμα και σε ακρωτηριασμό του ποδιού.

Μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ για να δείτε κάποιες σοβαρές επιπλοκές των τατουάζ (σας προειδοποιώ όμως, μερικές φωτογραφίες μπορεί να είναι σοκαριστικές).

Τι μπορείς να κάνεις: Σκέψου το καλά πριν κάνεις ένα τατουάζ! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθείς σωστά, και να κατανοήσεις τους κινδύνους… Και αν αποφάσισες να προχωρήσεις, να υπολογίσεις προσεκτικά:

  • το σχέδιο του τατουάζ: θα ήταν μια καλή ιδέα να ξεκινήσεις με ένα μικρό, για να ελέγξεις για πιθανές κακές αντιδράσεις,
  • το μέρος του σώματος: υπάρχουν μέρη που μπορεί να είναι πιο επώδυνα, με πιο δύσκολη επούλωση, ή με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών,
  • πότε: όσο το τατουάζ επουλώνεται, θα πρέπει να αποφεύγεις την έκθεση του στον ήλιο και στο νερό (πχ θάλασσα, πισίνα),
  • πού: είναι βασικό να επιλέξεις ένα αξιόπιστο στούντιο τατουάζ με έμπειρους καλλιτέχνες, όπου τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και χρησιμοποιούνται μελάνια καλής ποιότητας.

Μόλις έχεις κάνει το τατουάζ, θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτική μέχρι να επουλωθεί, συνήθως μια ή δύο εβδομάδες.

Το τατουάζ  θα πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι μόνιμο, επειδή η αφαίρεση του μπορεί να είναι δύσκολη, και να έχει κακό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΥΠΟΔΗΣΗ

Stilettos, peep-toes, πλατφόρμες, flats, σανδάλια, lace-ups: δεν είναι μυστικό πως οι γυναίκες ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ τα παπούτσια. Τα Manolo Blahnik, Christian Louboutin και Jimmy Choo έχουν γίνει αντικείμενα του πόθου μας… Αλλά μπορούμε να είμαστε κομψές και να έχουμε ταυτόχρονα ”Happy Feet”; Πρέπει να ξέρεις, λοιπόν, ότι ορισμένα σχέδια παπουτσιών μπορεί να κρύψουν κάποιους κινδύνους:

8) Ψηλά τακούνια

Fashion high heels

Η συχνή χρήση ψηλοτάκουνων για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από στραμπούληγμα του ποδιού, κόπωση των μυών, οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, μη αναστρέψιμη βλάβη του Αχίλλειου τένοντα, μέχρι και πονοκεφάλους και ισχιακό πόνο. Τα λεπτά τακούνια είναι ιδιαίτερα επιζήμια, επειδή το βάρος του ποδιού είναι συγκεντρωμένο σε μια πολύ μικρή περιοχή, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαστρέμματος του αστραγάλου.

9) Παπούτσια που δεν μας ταιριάζουν

Fashion narrow shoes

Τα πολύ στενά, αλλά και τα πολύ χαλαρά παπούτσια μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα στα πόδια, όπως κάλους, τύλους, κότσια, είσφρυση των νυχιών ή έντονος πόνος στο πόδι (μεταταρσαλγία).

10) Flats

Fashion flats

Η έλλειψη υποστήριξη της καμάρας του ποδιού μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο, στο ισχίο και στην πλάτη, αλλά και μια οδυνηρή πάθηση του ποδιού γνωστή ως πελματιαία απονευρωσίτιδα.

11) Πλατφόρμες 

Fashion wedges

Όσο πιο ψηλή είναι η πλατφόρμα, τόσο λιγότερη η ευελιξία του ποδιού, με αποτέλεσμα το πόδι και ο αστράγαλος να γίνουν άκαμπτοι και να οδηγούν σε διαστρέμματα ή ακόμη και κατάγματα.

12) Σαγιονάρες

Fashion flip flops

Επειδή το πόδι είναι τόσο εκτεθειμένοι, μας προδιαθέτουν για τραύματα στα πόδια και θλάση, για αυτό οι διαβητικοί δεν πρέπει να φορούν σαγιονάρες. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης στήριξης της καμάρας του ποδιού, μπορούν να οδηγήσουν σε πελματιαία απονευρωσίτιδα ή επώδυνα γόνατα, ισχία ή μέση όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι μπορείς να κάνεις: Δεν χρειάζεται να πεις “αντίο” στο αγαπημένα σου δωδεκάποντα, αλλά προσπάθησε να μην τα χρησιμοποιήσεις κάθε μέρα, όλη μέρα. Προτίμησε καλά, ανατομικά παπούτσια ή εκείνα με τακούνι που δεν ξεπερνά τους 5 πόντους. Τα ορθωτικά βοηθήματα μπορεί να παρέχουν υποστήριξη και ανακούφιση στα πονεμένα πόδια, ειδικά όταν φοράς flat παπούτσια.

ΕΝΔΥΣΗ

13) Συνθετικά υφάσματα

Fashion spandex outfit

Το πολυέστερ,το ακρυλικό, το νάιλον και το spandex μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, ή δερματίτιδα, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα, αλλεργικά άτομα. Οι βαφές και άλλες χημικές ουσίες που προστίθενται στα υφάσματα ενδέχεται και αυτά να είναι τοξικά.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα υφάσματα αυτά δεν επιτρέπουν την επαρκή εξάτμιση του ιδρώτα, μπορούν να οδηγήσουν σε μυκητιάσεις του κόλπου, του δέρματους ή των ποδιών (το τελευταίο είναι γνωστό ως πόδι του αθλητή).

Τι μπορείς να κάνεις: Επιστροφή στην φύση! να προτιμάς το βαμβάκι, το μετάξι, το λινό, το μαλλί ή άλλα φυσικά υφάσματα, να ελέγξεις τις ετικέτες των ρούχων! Αν το δέρμα σου είναι πολύ ευαίσθητο ή αν είσαι απλά ευσυνείδητη ​​για το περιβάλλον, να αποφεύγεις το χημικό στεγνό καθάρισμα και να πλένεις τα ρούχα σου με ένα “πράσινο” απορρυπαντικό.

14) Στενά παντελόνια, skinny jeans

Fashion skinny jeans 2

Είναι γεγονός πως οι περισσότερες από εμάς λατρεύουμε τα στενά παντελόνια, και κατά καιρούς έχουμε καταβάλει προσπάθεια για να μπούμε μέσα στο αγαπημένο μας skinny τζιν. Αλλά αυτά τα ενδύματα δεν έρχονται χωρίς κινδύνους. Και όχι μόνο αυτό, έχουν αποκτήσει ακόμη και το δικό τους σύνδρομο!

  • Σύνδρομο των στενών παντελονιώνκοιλιακή δυσφορία και φούσκωμα, ταχυπαλμία και καούρα, όλα αυτά συμβαίνουν σε γυναίκες -και άνδρες- που φοράνε παντελόνια με την μέση μικρότερη από την κοιλιά τους…
  • Σύνδρομο των Skinny jeansή παραισθητική μηραλγία, δηλαδή ένα μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στην έξω πλευρά του μηρού, λόγω της συμπίεσης ενός νεύρου του ποδιού.

Άλλα πιο σπάνια προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν από τα στενά παντελόνια:

  • Το σύνδρομο διαμερίσματος μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που φορούν πολύ στενά τζιν, τα οποία προκαλούν έντονη συμπίεση των ποδιών, που με τη σειρά διακόπτει τη ροή του αίματος στα πόδια, και μπορεί να οδηγήσει σε μόνημη βλάβη των μυών και των νεύρων του ποδιού.
  • Η επίμονη πίεση που ασκείται από ένα στενό παντελόνι μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του λιπώδους ιστού του μηρού, προκαλώντας μία πάθηση που ονομάζεται lipoatrophia semicircularis.

Τι μπορείς να κάνεις: Μην φοράς στενά παντελόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να έχεις το νου σου σε οποιοδήποτε σύμπτωμα συμπίεσης. Εαν συμβεί αυτό, για κάποιο χρονικό διαστημα να φορέσεις πιο φαρδιά παντελόνια, που μπορεί να είναι εξίσου κομψά με τα στενά!

 

Σχετικά άρθρα:

  • Ασφάλεια των καλλυντικών: διάβασε εδώ
  • Θεραπείες ομορφιάς στην εγκυμοσύνη: διάβασε εδώ

 

Photo credits:

Model catwalk: 5why.com.au; thong: etsy.com; bras: s8thisnext.com; shapewear: target.com; heavy bags: popsugar.com; jewels: beautytipsntricks.com; piercing: bubblegumink.com; tattoos: pinterest.com; high heels:  pinterest.com; ill-fitting shoes: polyvore.com; flats:pinterest.com; platforms and wedges: pinterest.com; flip-flops: etsy.com; synthetic fabrics: pinterest.com; tight pants, skinny jeans: wheretoget.it

 

 

 

 

 

One thought on “ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ; 14 FASHION TRENDS ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

  1. Pingback: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ | woman 2 women

Leave a comment