Μετά την Ελλάδα, θα ήθελα -μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα- να κάνουμε ένα μουσικό ταξίδι στο Βέλγιο… Και αν σκέφτομαι Βέλγιο, ένας καλλιτέχνης έρχεται αμέσως στο μυαλό μου: ο Stromae.
‘Ισως μερικοί από εσάς αναρωτιέστε, ποιος είναι ο Stromae;
Αφίσα του Stromae σε έναν τοίχο στο Ώστιν, Τέξας
Μπορεί να μην έχετε συγκρατήσει το όνομά του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε ήδη ακούσει -και χορέψει- μία από τις απόλυτες επιτυχίες του: το Alors on dance, το οποίο το 2010 έφτασε στην κορυφή των charts στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η φήμη του όμως έχει πλέον ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα: σε μία πρόσφατη περιοδεία κατάφερε να ξετρελαίνει και τους Αμερικάνους.
Αλλά ο Stromae -το όνομά του προέρχεται από την αντιστροφή των συλλαβών της λέξης Maestro– είναι επίσης ένα σούπερ σταρ στο YouTube: τα βίντεό του έχουν ένα δισεκατομμύριο προβολές!!
Ποιο είναι, άραγε, το μυστικό της επιτυχίας του Stromae, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη πως τραγουδάει μόνο στα γαλλικά; Η μελωδική του μουσική; Οι βαθυστόχαστοι στίχοι; Το αινιγματικό του παρουσιαστικό;
Αν και η μουσική του έχει επιρροή από ηλεκτρονικούς και hip hop ήχους, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς: κάποια τραγούδια έχουν αφρικανικούς, άλλα latin ρυθμούς, οι οποίοι αναμειγνύονται αρμονικά μεταξύ τους. Αλλά αυτό που κάνει τον Stromae να υπερέχει από άλλους καλλιτέχνες είναι ότι, στα δήθεν ελαφρά ακούσματα των τραγουδιών του, κρύβεται ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα: μιλάνε για το AIDS, τον καρκίνο, τις σχέσεις, τα σεξουαλικά κλισέ … Ωστόσο ο Stromae πιστεύει πως το να καταλάβεις τους στίχους δεν είναι και απαραίτητο: «Κανείς δεν καταλαβαίνει Αγγλικά [στο Βέλγιο], αλλά όλοι ακούνε αγγλική μουσική, γιατί μπορούν να διαισθάνονται το συναίσθημα και το groove των τραγουδιών, και αυτό φτάνει για να χορέψουν και να νιώθουν τη μουσική», λέει χαρακτηριστικά.
Η εκκεντρική του εμφάνιση ήταν αναμφίβολα καθοριστική για την ευρεία του αναγνώριση: τα εξωτικά φυλετικά χαρακτηριστικά, το σκούρο δέρμα και τα πράσινα μάτια του -ο πατέρας του ήταν από τη Ρουάντα, η μητέρα του είναι Βελγίδα -καθώς και το εκφραστικό, μελαγχολικό του βλέμμα. Και φυσικά το εξίσου εξωτικό του ντύσιμο, το οποίο συνδυάζει με απόλυτο στιλ την βρετανική κομψότητα και την αφρικάνικη αισθητική.
Επομένως, ίσως το μυστικό της επιτυχίας του είναι πως ο Stromae συμβολίζει την Ευρώπη: είναι ένα μείγμα από διάφορες φυλές, στυλ και πολιτισμούς, προκλητικός και αντιφατικός, με απόλυτη προσοχή στην αισθητική, με ελαφρότητα αλλά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένος…
Το πρώτο hit του Stromae ήρθε σχεδόν κατά τύχη: ενώ εργαζόταν ως μαθητευόμενος σε ένα βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο μουσικός παραγωγός άκουσε το “Alors on dance” και αποφάσισε να το παίξει. Η επιτυχία ήταν άμεση. Τα πιασάρικα beats του τραγουδιού παραδίδουν ένα μήνυμα: «Η ζωή είναι χάλια, ας χορέψουμε”, και το τραγούδι ήρθε στο κατάλληλο μέρος, τη κατάλληλη στιγμή: στην αρχή της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης το 2009. Το βίντεο δείχνει έναν άντρα απελπισμένος με τη ζωή του και την κοινωνία, έτσι το μόνο που του έχει απομείνει είναι να χορέψει.
Το πρώτο του άλμπουμ, το Cheese, κυκλοφόρησε το 2010. Εκτός από το smash hit “Alors on Dance” περιέχει και άλλα ωραία κομμάτια, ίσως το αγαπημένο μου είναι το “Te quiero”.
Το αριστουργηματικό του δεύτερο άλμπουμ, το Racine Carrée (“Τετραγωνική Ρίζα”), το οποίο κυκλοφόρησε το 2013, είναι ακουστικά πιο ποικιλόμορφο και ολοκληρωμένο, ενώ διατηρεί παράλληλα τους βαθυστόχαστους στίχους. Συμπεριλαμβάνει πολλά υπέροχα τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν φτάσει στο νούμερο 1 των charts της Γαλλίας και του Βελγίου. Είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να επιλέξω μόνο ένα τραγούδι από αυτό το άλμπουμ. Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μου:
“Papaoutai” (“Papa où t’ai/Μπαμπά που είσαι”) μιλάει για απόντες πατέρες: ο πατέρας του Stromae σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα, και ο ίδιος μεγάλωσε με τη μητέρα του. Στο πολύχρωμο, οπτικά άψογο βίντεο –με περισσότερα από 300 εκατομμύρια προβολές στο YouTube!– ένα αγόρι χρησιμοποιεί έναν κούκλο για να αντικαταστήσει τον πατέρα του:
“Formidable”, είναι η ιστορία ενός αστέγου. Το βίντεο έγινε viral στο YouTube: για να το κάνει χρησιμοποίησε κρυφές κάμερες σε μια στάση του τραμ και προσποιήθηκε πως ήταν μεθυσμένος.
“Tous Les Mêmes” (“Όλοι ίδιοι”), στο βίντεο ο Stromae εμφανίζεται ντυμένος μισός άνδρας, μισός γυναίκα, και αναλύει διάφορα στερεότυπα για τις διαφορές μεταξύ φύλων.
“Carmen” χρησιμοποιεί κινούμενα σχέδια για να περιγράψει τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:
“Quand C’est?” (Πότε είναι; στα γαλλικά ακούγεται σαν “Καρκίνος”) είναι το τελευταίο του βίντεο, περίτεχνο και σκοτεινό, όπου εξερευνά τον φόβο και τον πόνο που μας προκαλεί ο καρκίνος:
Μάθε περισσότερα για τον Stromae εδώ:
Η σελίδα του στο Facebook
Ο λογαριασμός του στο Twitter
Το fashion label του Mosaert
Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010 | woman 2 women