100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 3: Η δεκαετία του ’70

best-french-songs-70s-mod-resized

Δείτε επίσης: 

Το κίνημα των χίπηδων, που είχε γίνει ιδιαίτερα ισχυρό μετά το γαλλικό Μάη του ’68, επηρεάζει όχι μόνο τη μόδα και το σινεμά, αλλά και τη μουσική. Επιπλέον, η αγγλοσαξονική κουλτούρα ασκεί όλο και μεγαλύτερη επιρροή στη Γαλλική μουσική σκηνή: ροκ, ντίσκο, και πανκ κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους.

Στη δεκαετία του εβδομήντα τα ανερχόμενα αστέρια των ’60 καθιερώνονται ως “vedettes”, αλλά παράλληλα κάνουν την έλευση τους νέα ταλέντα με διαφορετικά μουσικά στυλ: μερικοί καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από την αγγλική μουσική, άλλοι με πιο φολκ ύφος, αλλά και πολλοί νέοι που αναλαμβάνουν να εκσυγχρονίσουν το παραδοσιακό Γαλλικό chanson. Μια νέα τάση θα βρει πολλούς οπαδούς αυτήν την περίοδο: το ντουέτο.

Παρότι η δεκαετία του΄70 θεωρείται από πολλούς η αρχή της παρακμής της Γαλλίας ως πολιτιστικός trend-setter, πολλά όμορφα τραγούδια προέρχονται από αυτήν την περίοδο. Μάλιστα, δυσκολεύτηκα  πολύ να επιλέξω ανάμεσα στα πολλά αξέχαστα κομμάτια!

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα γαλλικά τραγούδια των ’70:

34) Léo Ferré – “Avec le temps” (1970)

Ο κάπως αμφιλεγόμενος Léo Ferré έγραψε, συνέθεσε και τραγουδά αυτό το όμορφο και λυπηρό τραγούδι, εμπνευσμένο από μια δική του ερωτική απογοήτευση. Έγινε άμεσα ένα κλασικό κομμάτι και ένα από τα γαλλικά τραγούδια που έχουν διασκευαστεί περισσότερο παγκοσμίως.

 

 35Barbara –  “L’ aigle noir” (1970)

Η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Barbara ήταν γνωστή για τα ποιητικά και μελωδικά της τραγούδια, καθώς και για την βαθιά συγκινητική της φωνή. Αυτό το σκοτεινό τραγούδι (ο τίτλος σημαίνει “Ο μαύρος αετός”) πιστεύεται πως αναφέρεται στην σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε η ίδια ως παιδί.

 

 36) Jean-François Michael – “Je pense à toi” (1971)

Αυτό το τόσο ρομαντικό τραγούδι (“Σε σκέφτομαι”) είναι μια διασκευή του ιταλικού “E penso a te” του Lucio Battisti. Έχει ερμηνευτεί και σε άλλες γλώσσες.

 

37) Michel Delpech – “Que Marianne était jolie” (1972)

Ο τίτλος του τραγουδιού σημαίνει “Η Marianne ήταν τόσο όμορφη”. Η Marianne είναι ένα αλληγορικό όνομα για τη Γαλλική Δημοκρατία, το οποίο ερμήνευσε ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του chanson Française, ο Michel Delpech. Το έχει τραγουδήσει πρόσφατα και ο Renaud (τον Ιανουάριο του 2016) στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Charlie Hebdo.

 

38) Maxime Le Forestier – “San Francisco” (1972)

Γνωστός για το φολκ ύφος των τραγουδιών του, ο Maxime Le Forestier έγινε σημαντική επιρροή για μια ολόκληρη γενιά baba cool. Για ένα χρονικό διάστημα ο Le Forestier έμενε σε μια κοινότητα χίπηδων, σε ένα μπλε σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο, και εκεί εμπνεύστηκε ένα από τα πιο γνωστά του hits: το “Σαν Φρανσίσκο”. Το τραγούδι ξεκινά με τους στίχους: “Είναι ένα μπλε σπίτι στην πλαγιά του λόφου”. Λόγω της επιτυχίας αυτού του τραγουδιού, πρόσφατα οι ιδιοκτήτες του διάσημου σπιτιού συμφώνησαν να το ξαναβάψουν μπλε (για πολλά χρόνια ήταν βαμμένο με πράσινο χρώμα).

 

39) Michel Fugain – “Une belle histoire” (1972)

Μετά την κυκλοφορία του το 1972, “Une belle histoire” (Μια όμορφη ιστορία) έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία και κατάφερε να παραμείνει all time classic, το οποίο ακόμα παίζεται συχνά σε ορισμένους γαλλικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

40) Vicky Leandros – “Après toi” (1972)

Με αυτό το τραγούδι (ο τίτλος σημαίνει “Μετά από σένα”) η Ελληνίδα Βίκυ Λέανδρος -που εκπροσωπούσε το Λουξεμβούργο- νίκησε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1972. Αν παρακολουθείτε το Eurovision πραγματικά αξίζει να δείτε αυτό το βίντεο: οι διαφορές του τότε διαγωνισμού με τη σημερινή εποχή είναι εντυπωσιακές…

 

41) Dalida & Alain Delon – “Paroles, paroles” (1973)

Αν και το τραγούδι αυτό το ερμήνευσαν αρχικά οι Ιταλοί τραγουδιστές Μίνα και Αλμπέρτο Λούπο, αυτή η βερσιόν της διαχρονικής ντίβας Δαλιδά μαζί με τον ηθοποιό και sex-symbol Αλέν Ντελόν το ξεπέρασε σε επιτυχία και έγινε ένα τεράστιο hit όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες.

 

42) Michel Sardou – “La Maladie d’amour” (1973)

Εγγενώς ρομαντικός αλλά και με κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις, ο Michel Sardou είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες του Γαλλόφωνου κόσμου. “Η αρρώστια του έρωτα” θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Sardou και ουσιαστικό κομμάτι της μουσικής κληρονομιάς της Γαλλίας. Αυτό και άλλα τραγούδια του Sardou έχουν περιληφθεί στην πολύ ωραία ταινία “Η οικογένεια Bélier” (διάβασε για το φιλμ εδώ).

 

43) Nino Ferrer – “Le Sud” (1974)

Αν και ο Nino Ferrer έγινε αρχικά γνωστός για τα αστεία του τραγούδια όπως το “Le téléfon” και “Les cornichons”, με την πάροδο του χρόνου υιοθετεί ένα πιο σύνθετο και σοβαρό ύφος. Το αποτέλεσμα: δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, “La maison près de la fontaine” και αυτό το όμορφο τραγούδι. Le Sud (Ο νότος) αναφέρεται στη Νέα Καληδονία, η χώρα όπου ο Ferrer πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

 

44) Nana Mouskouri – “Que je sois un ange” (1974)

Η Νάνα Μούσχουρη θεωρείται ένα από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως: έχει κυκλοφορήσει -μέχρι στιγμής- πάνω από 200 άλμπουμ σε 10 διαφορετικές γλώσσες! Από τα πολλά όμορφα τραγούδια της, αυτό είναι το αγαπημένο μου. Πρόσφατα το έχει διασκευάσει ο Nym.

 

45) Joe Dessin – “L’été indien” (1975)

Ο Τζο Ντασέν ήταν ήδη διάσημος στα ’60, αλλά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 θα καθιερωθεί ως καλλιτέχνης και θα γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο. Παρότι “L’Été indien” (“Ινδικό καλοκαίρι”) είναι το μεγαλύτερο του hit, ο Ντασέν ερμήνευσε πολλά σπουδαία τραγούδια: “Et si tu n’existais pas”, “À toi”, μεταξύ άλλων.

 

46) Jeane Mason  – “Avant de nous dire adieu” (1976)

Αυτή ήταν μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες επιτυχίες της Αμερικάνας (πρώην Paymate) Jeane Mason. Ο τίτλος σημαίνει “Πριν λέμε αντίο”.

 

47) Gérard Lenorman – “Michèle” (1976)

Ο Λενορμάν έγινε πολύ δημοφιλής στη Γαλλία και σε άλλες γαλλόφωνες χώρες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα τραγούδια του, μαζί με το “Voici les clés“.

 

48) Plastic Bertrand  – “Ca plane pour moi”(1977)

Ο πανκ-ροκ Βέλγος τραγουδιστής Plastic Bertrand τραγουδά αυτό το κομμάτι, το οποίο έγινε ένα από τα hits της δεκαετίας του ’70. Αν και διασκευάστηκε αρκετές φορές, η πρωτότυπη βερσιόν εξακολουθεί να είναι η πιο γνωστή. “Ça plane pour moi” είναι μια ιδιωματική έκφραση που σημαίνει “Όλα πάνε καλά για μένα”. Μπορεί να το έχετε ακούσει πρόσφατα στην διαφήμιση μιας γνωστής μάρκας ουίσκι.

 

49) Marie Myriam – “L’oiseau et l’enfant” (1977)

“Το πουλί και το παιδί” ήταν το νικητήριο τραγούδι στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision του 1977, το οποίο ερμήνευσε η Marie Myriam. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ένα γαλλικό τραγούδι κέρδισε το διαγωνισμό. Το 2015, το Kids United (μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε για υποστήριξη της UNICEF, το οποίο αποτελείται από έξι παιδιά από Γαλλία) κυκλοφόρησε μια πολύ επιτυχημένη διασκευή αυτού του τραγουδιού.

 

50) Michel Polnareff – “Lettre à France” (1977)

Provocateur και εκκεντρικός, με τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά και τα φανταχτερά παντελόνια, ο θρυλικός Polnareff εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να έχει τεράστια επιτυχία στις περιστασιακές περιοδείες του. Έγραψε αυτό το νοσταλγικό “Lettre à France” (Επιστολή προς τη Γαλλία), όταν εξορίστηκε στις ΗΠΑ λόγω φορολογικών και οικονομικών προβλημάτων.

 

51) Michel Berger et Luc Plamondon – “Le blues du businessman” (1978)

Αυτό είναι ένα από τα τραγούδια της ροκ όπερα Starmania, η οποία θα γίνει μια τεράστια επιτυχία στις γαλλόφωνες χώρες. Μια αγγλική έκδοση ακολούθησε αργότερα. Το τραγούδι μιλάει για έναν επιχειρηματία ο οποίος, αν και επαγγελματικά επιτυχημένος, συνειδητοποιεί ότι θα είχε προτιμήσει να γίνει καλλιτέχνης.

 

52) Julien Clerc – “Ma préférence” (1978)

Ταλαντούχος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας, ο Clerc εξακολουθεί να είναι ένας εξαιρετικά σεβαστός Γάλλος καλλιτέχνης, με ενεργό ανθρωπιστικό έργο. Από το ευρύ του ρεπερτόριο, αυτό είναι το πιο όμορφο τραγούδι του, με το οποίο ζητά στη σύντροφό του να τον συγχωρέσει για τις απιστίες του και να γυρίσει πίσω μαζί του.

 

53) Claude Nougaro – “Tu verras” (1978)

Ο τίτλος σημαίνει “Θα δεις” και είναι μια διασκευή του Βραζιλιάνικο τραγούδι  O Que Será? του Chico Buarque. Λόγω της άμεσης επιτυχίας του, το τραγούδι κερδίζει το βραβείο της Δισκογραφικής Ακαδημίας της Γαλλίας.

 

54) Francis Cabrel – “Je l’aime a mourir” (1979)

“Την αγαπώ μέχρι θανάτου” έγινε μεγάλο hit όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στον Καναδά, την Ευρώπη και σε άλλες χώρες (o Cabrel το ερμήνευσε και στα ισπανικά). Έχει διασκευαστεί πολλές φορές και σε πολλές γλώσσες, μία από τις τελευταίες έγινε από την Shakira.

Μην χάσετε:

YouTube playlist εδώ

 

8 thoughts on “100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 3: Η δεκαετία του ’70

  1. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 4: Η δεκαετία του ’80 | woman 2 women

  2. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 5: Η δεκαετία του ’90 | woman 2 women

  3. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 5: Η δεκαετία του ’90 | woman 2 women

  4. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 6: Η δεκαετία του 2000 | woman 2 women

  5. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010 | woman 2 women

  6. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 7: Η δεκαετία του 2010 | woman 2 women

  7. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ | woman 2 women

  8. Pingback: 100 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ – Μέρος 2: Η δεκαετία του ’60 | woman 2 women

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s